Ce este Comisia Europeana si cine decide in UE ?

Puterea executivă a Comisiei Europene

Având în vedere că în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, Consiliul European a devenit o instituție formală cu puterea de numire a Comisiei, se poate spune că cele două organisme dețin puterea executivă a UE.

Comisia deține în prezent puteri executive asupra Uniunii Europene. Puterile guvernamentale ale Comisiei sunt atat de mari încât unii, cum ar fi fostul prim-ministru belgian, Guy Verhofstadt au sugerat schimbarea numelui in „Guvernul european”, spunand ca numele actual de „Comisie” este ridicol.

Inițiativa legislativă a Comisiei Europene

Comisia Europeana diferă de celelalte instituții europene prin faptul ca doar ea poate avea inițiativă legislativă în UE. Numai Comisia poate face propuneri oficiale de legislație.

În conformitate cu Tratatul de la Lisabona, nici un act legislativ nu ar trebui sa fie permis în domeniul politicii externe și de securitate.

În celelalte domenii, Consiliul și Parlamentul sunt în măsură doar să solicite legislație; în cele mai multe cazuri, Comisia inițiind legislatia.
Motivul invocat pentru acest monopol ar fi, pentru a asigura elaborarea coordonată și coerentă a legislației UE.

Acest monopol a fost contestat de multi care spun că atat Parlamentul European cat si parlamentele naționale ar trebui să aibă, de asemenea, acest drept, cel putin in anumite privinte.

Parlamentul European poate solicita Comisiei să elaboreze legislație, dar Comisia are puterea de a refuza să facă acest lucru, cum de altfel a facut o de cateva ori.

Conform Tratatului de la Lisabona, cetățenii UE, au de asemenea, posibilitatea de a solicita Comisiei să legifereze în anumite domenii, printr-o petiție care reuseste sa adune un milion de semnături, dar acest lucru nu este obligatoriu.

Comisia Europeana asigura si respectarea legislatiei, putand aduce statele membre in fata Curtii de Justiție Europene.

Apel pentru cetatenii UE sa se mobilizeze pentru a avea dreptul la „initiativa legislativa” reala :

Salvați Inițiativa cetățenească europeană acum !

Este dreptul nostru democratic de a propune noi legi pentru UE, dar inițiativa cetățenilor europeni (ECI) este aproape lipsita de orice putere. ECI are nevoie urgentă de îmbunătățiri – am reușit să convingem Parlamentul European, dar Comisia Europeana refuză să facă modificările legislative necesare.

Nu putem tolera să fim reduși la tăcere.

Cerem Comisiei Europeane sa revizuiasca regulamentul ECI imediat.
Oamenii ar trebui să aibă un cuvânt de spus în deciziile importante care afectează Europa. Pe termen lung, ECI ar trebui să fie adaptata astfel incat sa permita cetățenilor să voteze la referendumurile europene.

Semnati petitia : https://www.democracy-international.org/eci-final-call

https://en.wikipedia.org/wiki/European_Commission

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.