Despre educatie

Foarte multă lume vorbește despre educație și o consideră ca find sfântul Graal al umanității. Dar puțini detaliază ce înțeleg ei prin educație.

Dacă educația se rezumă la a te înclina în fața cuiva cu „funcții”, a folosi diverse formule de „respect” în față și a înjura pe la spate, a „învața” pe dinafară niște noțiuni, considerate de cineva, la un moment dat, ca fiind absolute, atunci merci, nu cred că avem nevoie de ea.

Educație înseamnă a gândi cu propriul cap. Gândirea implică raționament și argumentație.”Gândesc deci exist” (René Descartes). Asta e sfântul Graal al umanității.

In general scoala îți bagă în cap informații, ca într un computer, sperând ca mai târziu, când va fi cazul, să le procesezi.

Ei bine, oamenii sunt ființe vii nu sunt computere. Oamenii nu procesează pur și simplu informațiile stocate și apoi caută cea mai bună variantă. Pentru că, dacă era așa, demult aveam deja computere care să ia decizii în locul nostru. Oamenii își „folosesc” rațiunea. Informațiile, nu e necesar să fie înmagazinate, ci pe măsură ce te lovești de câte ceva te informezi și îți folosești rațiunea să discerni.

Acum toți au impresia că gândesc, doar că, pentru a gândi cu adevărat trebuie să ai și la ce să te gândești. Este necesar să îți pui întrebări, și în special să găsești întebarea corectă din zecile de întrebări ce pot fi puse, să te întoci la punctul de pornire și să contruiești tu însuți un raționament. Să te informezi atunci când este necesar, apoi să descompui și să recompui informațiile.

„Omul este din natură un animal social” (Aristotel). A fi social înseamnă a te interesa ce se întamplă în societate, să contribui la bunul mers al ei, a face politica, pentru că altfel :

„Cel mai rău analfabet este analfabetul politic: el nu aude, nu vorbește și nici nu participă la viata politica. El nu știe că prețul vieții, prețul fasolei, peștelui, făinii, chiriilor, pantofilor și medicamentelor, totul depinde de deciziile politice. Analfabetul politic este atât de stupid incat este mândru și isi umflă pieptul spunând că el urăște politica. Imbecilul nu știe că, din ignoranța sa politică se nașc prostituatele, copii abandonati si cea mai rea specie de hoți – politicienii proști, corupți, căpușe ale companiilor naționale și multinaționale.” ( Bertolt Brecht )

Uzual, atunci când cineva este „nepoliticos” sau când scuipă sau aruncă mizerie pe stradă, i se spune că este needucat. Dar cu toate acestea, persoane care fac cele de mai sus într un anumit context, atunci când sunt interesate pot fi educate. In alte imprejurări ei pot fi extrem de „politicoși” și „manierați”. Deci nu se pune problema că nu ar ști, că ar mai avea nevoie de niște ani de „școală”. Problema se pune de cointeresarea în societate, de a percepe societatea ca acel „șef” în fața căruia să ne comportăm „civilizat”.

Câtă vreme societatea actuală nu este o „construcție” care să merite respect, este evident că nici indivizii disparați nu o vor respecta. Pentru a fi respectată, o societate trebuie să existe.

Un articol interesant care argumentează faptul că omul nu este asemeni unui computer.

https://aeon.co/essays/your-brain-does-not-process-information-and-it-is-not-a-computer

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.