Democratia nu a eșuat, a fost reprimată

Democrația (directă, pentru că „democrația” poate fi doar Directă) nu a eșuat pentru că nu a funcționat.

Democrația a fost SUPRIMATA armat de Imp. Roman atunci când au transformat Grecia Antică în provincie romană (sau așa zisă „provincie autonomă” romană).

De atunci, timp de cca 2.000 de ani s au succedat tot felul de dictaturi absolute până la „Revoluția Franceză”, moment în care omenirea s-a aflat la un pas de reinstaurarea democrației.

Doar că, cum între timp populațiile țărilor au crescut, au avut o dilemă privind participarea tuturor cetățenilor la actul de luare a deciziilor, astfel ajungându-se la modelul „reprezentativ”.

Nu din motive de „inteligență” sau de „deșteptăciune” a reprezentanților ci pur și simplu din motive logistice.

După cum vedeți, în Constituție, nu există nici un fel de „condiții” privind „superioritatea intelectuală” a „dreptului de a fi ales” :

ARTICOLUL 37
(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3) , dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3) .
(2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.

Cu toate acestea, deși nu e vorba de o democrație directă pură, Elveția a dovedit că era posibil, logistic vorbind, și în condițiile de acum cca 200 de ani.

Astăzi, odată cu evoluția tehnologiei, odată ce putem transfera sume imense de bani și titluri de proprietate online, să vină cineva să afirme că tot nu se poate îl descalifică din start.

In afara de asta, dacă cetățenii sunt proști, evident că ei vor alege la rândul lor tot niște proști. Problema e că nu se va putea interveni în corectarea greșelile făcute de „proștii aleși”, care pe deasupra vor mai deveni și „fuduli” și supuși la tot felul de tentații sau santaje.

Este mult mai simplu să manipulezi oamenii să aleagă greșit între 2 oameni (vezi cazul Isus vs Baraba) decât de a îi manipula să aleaga greșit o decizie care să le fie defavorabilă în mod direct.

Si chiar dacă totuși ar greși în privința deciziei, ei ar putea oricând să îndrepte greșeala… că mai e și vorba aia :

– „Din greșeli învață omul”

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Democrație directă și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.