Venitul Minim de Baza Garantat și Universal

„Venitul Minim de Bază Garantat și Universal”, nu doar rezolva problema sărăciei și inechității flagrante dar mai are o componentă de bază.

Aceea de a da tuturor cetățenilor unei țări un sentiment de apartenență.
Practic, prin „venitul de bază minim garantat și universal” ei ar deveni asemeni unor acționari la propria lor țară, lucru ce le va crește interesul pentru a se implica, astfel încât lucrurile să funcționeze cât mai bine și cât mai transparent.

Pentru că e normal ca ei să își dorească ca acest venit să fie cât mai decent, ei vor veghea la buna funcționare a economiei țării, de care în fapt depinde cuantumul acestui venit.

Astfel, implicarea cetățenilor va duce și la reducerea celor ce primesc niște salarii pe niște posturi create artificial pentru a „represa” și „controla” tocmai cetățenii. Mare parte din aceste posturi vor deveni inutile dacă cetățenii vor veghea ei înșiși și vor colabora pentru ca totul să decurgă cât mai bine.

Gândiți-vă că avem o grămadă de funcționari total inutili, forțe de represiune gata să intervină când populația e nemulțumită de corupția endemică. Ei pot fi înlocuiți atât de sistemul informatic cât si de participarea cetățenilor la „treburile statului”. Fiecare din acești „apărători/ paznici ai statului” contra populației are un salar ce ar putea asigura, doar el… „venitul minim de baza garantat si universal” (cel puțin cel inițial) pentru el și alte 4-5 persoane.

Astfel, atât funcționarul devenit inutil și menținut azi de sistem să „supravegheze” populația cât și cei 4-5 ce ar beneficia de „venitul minim de baza garantat si universal” ar putea să se orienteze să își pună în practică unele idei la care a visat dar era în imposibilitate datorită faptului că erau forțați să facă o muncă care nu le plăcea și să își piardă 8-10 ore într un loc în care nu ar fi dorit să fie și care oricum nu produceau ceva efectiv.

„Venitul minim de baza garantat și universal” + „transparența” statului ar fi ceea ce ar putea duce prin colaborarea și implicarea cetățenilor în treburile țării, la propășirea țării și îi va transforma din dușmani ai sistemului, gata să facă orice pentru a „fenta” sau a se opune lui („sistemului”), în colaboratori și parteneri sau mai bine spus… chiar cetățenii vor deveni „sistemul”.

Faptul că „venitul minim de bază garantat și universal” s-ar putea acorda chiar de astăzi, dacă într-adevăr statului i-ar păsa de cetățenii săi, se poate vedea foarte simplu dacă analizăm faptul că, de subzistat, reușim toți, într-un fel sau altul (cel puțin în lumea „vestică”), doar că o facem fiind nevoiți să încălcăm tot felul de legi tâmpite, putând astfel fi incriminați ca infractori de cei aflați „la putere”, ori de câte ori am deschide gura să ne cerem niște drepturi elementare.

Sau tocmai asta e idee pentru care statul nu dorește acest lucru ? Să ne lase sa ne „descurcăm” pentru a ne simți cu „musca pe căciulă” ca am fi în ilegalitate ? Să ne poată incrimina de ceva oricând doresc cei ce se află la „butoane” ?

Așadar, să vedem avantajele :

Eradicarea sărăciei ; eliminarea exploatării oamenilor aflați la un moment dat în imposibilitate de a supraviețui ; participarea cetățenilor atât la supravegherea funcționării țării cât și la creșterea prosperității ; încurajarea activităților voluntare (care pot aduce și profit uneori)  ; sporirea atașamentului față de țară și un real sentiment de apartenență la ea, nu doar lozinci.

În plus, se mai pune problema că, cineva aflat la un moment dat într-o situație dificilă, nu va avea de ales decât să muncească în orice condiții doar pentru a putea supraviețui de azi pe mâine. Odată intrat în acest cerc vicios, este foarte greu să te mai rupi de el, pentru că pur și simplu îți va lipsi acea perioadă de timp în care poți să îți cauți alte alternative. Fiind prins în vârtejul ăsta de a supraviețui de pe o zi pe alta ajungi să te împaci cu soarta și să devi impasibil la toți și la toate (probabil că mulți din voi ați trecut printr-o astfel de situație).

https://www.facebook.com/Farca.Dorin/videos/1745117032400413/

Dezavantaje:

Singurii dezavantajați sunt cei ce fac profit speculând faptul că alții sunt nevoiți să supraviețuiască. Nimeni, care va plăti pe cineva conform valorii muncii prestate, nu are de ce să se teamă ca nu va găsi angajați. Majoritatea oamenilor vor dori mai mult decât să supraviețuiască. Ei vor dori să călătorească, să meargă în vacanțe, să fie în pas cu noile descoperiri tehnologice.

Mai multe informații despre venitul minim de baza garantat pe linkul de mai jos :

De ce sunt unii contra venitului minim de baza

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Venitul Minim de Bază Garantat și Universal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.