„Sistemul” nu se va schimba singur

Suntem din ce in ce mai mulți cei ce simtim nevoia unei schimbări.

Cum spunea Platon: „Cei care spun poveștile conduc societatea.”

Dacă nu ne plac conducătorii corupți care au construit modelul în care trăim astăzi, este alegerea noastră de a crea un model diferit, mai bun, și astfel, să construim o viață mai bună pentru noi, cei dragi nouă, și pentru generațiile viitoare.

„Sistemul” nu se va schimba doar pentru că voi sunteți „contra” lui.

„Schimbare” = „înlocuire”

Pentru a avea cu ce îl inlocui trebuie să fiți „Pro” altceva.

Doar urând ceva nu ajuta cu nimic. Ura te face să nu mai vezi nimic în ansamblu, îți consumă tot timpul.

A fi „contra” sistemului” fără a îl înlocui, doar creează „chaos” și „crize”, adică „oportunități” pentru ariviști și profitori de a accede în vârful sistemului.

Nu există decât 2 sisteme : „dictatura”, ceea ce trăim astăzi și „democrația”, care poate fi doar „directă”.

99% din istoria umanității, strămoșii noștri au trăit în comunități egalitare în care normele sociale au fost impuse doar pentru a împiedica trișorii de a lua mai mult decât ar fi fost echitabil.

Acum 2.500 de ani, pentru o perioadă de cca 200 de ani, am avut chiar o „democrație” legiferată, cu norme de aplicare scrise, „Democrația Ateniană”.

Nu faptul că unii au mai mult decât altii este rău în esență.
Nu faptul ca unii își doresc mai mult e rău, dacă dorința lor se raportează la necesitățile lor și nu pentru a se compara cu alții.

Este normal ca cei ce creează și contribuie mai mult la bunăstarea societății să fie motivați să o facă.

Problema de fond este că, atunci când unii acumulează foarte mult, pierd măsura, uită că, de fapt, au început să acumuleze pentru ca apoi să se poată bucura de viață, cu ce au acumulat. La un moment dat, chiar devine plicticos să poți cumpăra orice obiect material pe care îl vrei.

Brusc, motivația devine alta. Nu îi mai „satisface” să „posede” lucruri materiale ci doresc „puterea” de a „poseda” destine. Ființe vii. Incep să se creadă „zei”.

Asta e motivul pentru care normele/ legile, trebuie să fie făcute de cei mulți. Nu pentru a nu lăsa pe unii să trăiasca mai bine, dacă chiar își doresc asta. Ci pentru a nu permite celor ce acumulează atât de mult încât se plictisesc de lucrurile materiale… să înceapă să se creadă „zei”.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.