„Porcăria” cu semnăturile olografe

În epoca zboarurilor în spațiu, în era hologramelor, în care sute de milioane, poate miliarde, de oameni folosesc mediul online pentru a-și accesa conturile bancare noi ne mai cramponăm în a utiliza semnăturile olografe (de mână).

E la mintea copiilor că sistemul este menținut special pentru a bloca accesul populației la viata politică. Pentru a menține o „castă politică închisă”.

Să luăm de exemplu candidații la presidenție. Este nevoie de 200.000 de stfel de semnături, adică cel puțin 10.000 de pagini format A4 a 20 semnături fiecare.

Pentru ca cetătenii să poată înainta o inițiativă legislativă parlamentului sunt necesare 100.000 semnături, adică 5.000 de pagini. Pentru a propune parlamentului inițierea unui referendum sunt necesare 500.000 semnături, 25.000 de coli A4. Și rețineți, acestea sunt, în final, doar „facultative”. Nimeni nu este obligat să chiar țină cont de ele. Atâta agitație și consum de energie și hârtie doar pentru a „sugera” ceva „puterii”.

Pe lângă faptul că este o crima față de natură, prin distrugerea inutilă a pădurilor, când în majoritatea țărilor se caută soluții pentru a se reduce consumul de hârtie, este practic și imposibil de a verifica validitatea semnăturilor respective.

Să presupunem că avem 10 candidati X 200.000 semnături (100.000 coli format A4 si 2 milioane de semnaturi). Toate astea trebuie validate în mai puțin de 2 săptămâni. Cum?

Cică prin sondaj. Ok, să presupunem că așa este. Și dacă, să zicem, cineva este sunat și întrebat dacă a semnat pe lista respectivă, și respectivul spune ca nu, chiar dacă a semnat ?

Ce se intamplă atunci ? În mod normal ar trebui inițiată o procedură de confirmare olografică (s-a întâmplat vreodată așa cevă ?) si cel vinovat să răspundă penal.

Dar din moment ce candidatul nu are căderea și dreptul de a cere cuiva buletinul, evident că el nu poate fi acuzat. Omul se pune cu o masă, undeva în oraș, și adună semnături. El nu are nici o posibilitate legală de a-i verifica pe cei ce semnează și totuși el este pus să declare pe propria răspundere ca datele sunt conform cu realitatea.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Sistemul electoral și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.