„Scârba” de partide

Tot mai des aud persoane care se simt „scârbite” de numele și ideea de „partid”.

Păi dacă până cu puțin timp în urmă v-am împărtășit sentimentele, întrucât partidele reprezentau un monopol și era greu să se înființeze un partid fără „acordul” sistemului, astăzi ele pot fi înființate cu 3 membri.

Practic, oricine se simte „scârbit” de toate partidele nu are decât, împreună cu încă 2 persoane să dea un exemplu despre cum trebuie să arate un partid.

Faptul că am devenit „antisociali” că trăim doar în lumea virtuală, că nu mai avem aproape deloc relații interumane și nu mai avem încredere nici măcar în „încă” alte 2 persoane nu ne dă dreptul să fim „scarbiți” de ceva ce în mod sigur va „controla” România și viata cetățenilor pentru încă, cel puțin, 4 ani din momentul alegerilor.

Nu e clar că la alegerile următoare vor participa PARTIDE ?

Faptul că nu vă constituiți în partide nu va face decât ca cei ce sunt DEJA constituiți în partide să continue „terminarea” României.

Să militezi contra celor ce doresc să înființeze partide, să fi „scârbit” de denumirea de partid fără a arăta tu cum se face, atunci când ști în mod clar că la alegerile următoare vor participa DOAR partide, e ipocrizie.

Nu contest că o mare parte își vor forma partide din oportunism sau pentru atingerea unor scopuri personale, dar asta nu justifică de ce cei ce le critică nu se implică chiar ei.

Dacă criticii partidelor sunt „morali” de ce nu dau ei un exemplu ?

Nu am nici o problemă cu cei ce critică un partid, o doctrină, ideile promovate de oamenii dintr un partid.

Dacă înainte de 89 a fi membru de partid nu conta pentru restul, cu membri sau fără oricum nu se „alegea” nimic, dupa 89 a sta într un partid fără să contezi, practic esti complice la tot ce se întâmplă.

Nu poți fi membru de partid și să spui că nu e vina ta, că desemnarea candidaților pentru parlament se face „peste tine” sau că „politicile” duse și susținute de respectivul partid nu au acceptul tău. Dacă e așa nu aveați ce căuta acolo.

Mai ales, că în Legea partidelor se prevede că doar „reprezentanții filialelor” și „conducătorii organelor executive” se aleg prin vot secret. Toate deciziile interne ar putea fi luate de toți membrii prin vot deschis (există internet de „ceva vreme”).

Dacă PNL sau partidele de „dreapta” au în general membri de factură neoliberală, și e oarecum de înțeles că, în mare sunt de acord cu ce se întâmplă (deși unii se mai considera”patrioți”, nu văd cum „patriotismul” ar avea ceva de a face cu „neoliberalismul” care dorește „globalizarea”), în schimb pe membrii PSD nu i pot înțelege de nici o „culoare”.

Cum poti fi tu om „amărât” membru într un partid „de stânga” care face o politică la fel de „neoliberală” ca și „dreapta”.

Evident, mai există o variantă… și asta mi se pare și mie de bun simț… sa va faceți partide pentru a desființa monopolul deținut doar de grupurile ce se numesc partide conform unei legi speciale. Pentru că, de fapt… orice grup de cetățeni ce face politică este la urma urmei un partid și ar trebui să aibp drreptul de a participa în alegeri.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Sistemul electoral și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.