Prezumpția de nevinovăție

Prezumpția de nevinovăție funcționează doar în justiție.
Se referă la faptul că justiția nu poate priva pe cineva de libertate sau de niște drepturi până când nu este condamnat definitiv. Nicidecum privind părerea personală a cuiva despre altcineva.

Dacă de exemplu tu vezi pe cineva că fură ceva și nu poți să dovedești, asta nu înseamnă ca nu ai voie să-l consideri vinovat pe respectivul din punctul tău de vedere sau că ești obligat să ai vre-un contact cu respectivul în continuare dacă justiția nu l-a condamnat. Indiferent ce zice Justiția, tu ca persoană ai tot dreptul să consideri pe cineva vinovat de ceva și să nu-i mai acorzi încredere sau să-i retragi încrederea acordată.

A fi parlamentar, a te afla într-o funcție politică publică, nu este o meserie. Ei sunt acolo doar în urma încrederii pe care electorii le-o acordă. Si este foarte clar acest lucru din moment ce așa zisul program politic pe care-l prezintă în alegeri nu are valoarea unui contract ci este doar o promisiune pe care nu sunt în nici un fel obligați să o respecte.

Politicienii sunt aleși pe bază de încredere (în urma unor promisiuni care nu au statut de „datorie” în sensul unei datorii față de o banca de exemplu, când banca are și mijloacele de a-și recupera datoria).

In momentul în care ei nu mai beneficiază de încredere ei se pot întoarce la meseriile lor, fără a încerca să invoce prezumpția de nevinovăție.

Pentru că pur și simplu acordarea votului vs promisiune nu este un contract juridic în care ambele parți să poată acționa în justiție pentru tragerea la răspunderea a părții ce nu-și îndeplinește partea din contract, tot așa și prezumpția de nevinovăție invocată de politicieni, pentru a-și păstra funcția dobândită în urma încrederii acordate de populație, nu-și are sensul.

Ei au prezumpția de nevinovăție din punct de vedere juridic (pentru a nu fi privați de libertate) , nicidecum prezumpția de nevinovăție morală (față de alegători) pentru a rămâne în funcția în care au fost aleși.

Prezumpția de nevinovăție funcționează doar în justiție. Se referă la faptul că justiția nu poate priva pe cineva de libertate sau de niște drepturi până când nu este condamnat definitiv. Nicidecum privind părerea personală a cuiva despre altcineva.

Atasamente

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.