Partid sau ONG ?

Programele partidelor sunt „praf în ochi” din moment ce „aleșii” nu sunt obligați să le mai respecte ulterior, din moment ce, „Orice mandat imperativ este nul” (asa scrie la Constituție la Art.69).

Singura sarcină adevarată a partidelor (în afară de încercarea de a informa despre diverse sisteme sau subsisteme sociale posibile) este să desemneze candidații pentru alegeri.

Ori desemnarea asta se poate face doar de către partide la ora actuală (în România).

Atâta vreme cât populația nu se organizează în partide (preferabil, din punctul meu de vedere, organizate pe „orizontală”, astfel încât toți membrii partidului să aibă 1 vot în desemnarea celor ce vor fi puși pe listă)… toată „zarva” și „zbaterea” așa zisei „societăți civile” mi se pare inutilă.

E adevarat că în mod normal „programul politic” al unui partid ar trebui să atragă DOAR persoane cu orientarea respectivă, dar asta este doar în teorie (cel puțin în România). Cel mult programul, asemeni statutului, poate fi un document prin care se mențin discuțiile, intern în partid, pe o anumită tematică.

Majoritatea celor ce intră într-un partid nu citesc nici „programul” și cu atât mai puțin „statutul” (adică cum este organizat partidul respectiv).

Cât despre alte forme de asociere așa zis „apolitice” (cunoscute în general sub numele de „ONG”), toate aceste organizații ce fac proteste au și cereri către „putere”.

Practic, ele recunosc „puterea” și „legitimitatea” „puterii” din moment ce i cer să rezolve o problemă.

Pai, dacă toate aceste organizații se adresează „puterii”, nu văd de ce nu se implică și pentru ca la „putere” să ajungă persoane care să țină cont de cetățeni fără a mai fi nevoie de toate aceste proteste.

Faptul că se adresează „puterii” înseamnă că recunosc de fapt că „țara” trebuie să aiba niște administratori.

Singura problema ce ar trebui de fapt rezolvată este ca administratorii să nu mai dețină puterea absolută pe timp de 4 ani și ca ei să ajungă în funcții printr un sistem de alegeri la termen corect și echitabil.

Evident că ar mai exista o soluție, cea mai de bun simț posibilă. Ca in alegeri să poată participa liber orice grup asociat de cetățeni… doar că nu am auzit nici o astfel de organizație care să militeze pentru a avea un drept real de a face politică pe față și a nu se mai ascunde sub diverse măsti de apolitici… din moment ce oricum… orice cer ele… este de fapt tot o cerință politică.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Sistemul electoral și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.