Nu exista „Unitate” fara o metoda de rezolvare a conflictelor

Într-un popor există mereu divergențe de opinii, funcție de diverse interese de grup, sau personale.

Familia, copii, prietenii, cunoscuții vor fi mereu mai aproape decât o noțiune abstractă de „om”, chiar și parte a aceluiași popor.

Aprope pe orice problema, dacă s-ar iniția un referendum, oricând ar exista un procent din populație de cel puțin 15 % contra.

Ceea ce ne ține împreună sunt o „morala” majoritară, o limbă comună (maternă) datorită căreia comunicăm mai ușor între noi, cei ce suntem parte a aceluiași popor, și strămoșii ce au murit, de multe ori luptând, ca noi să avem un teritoriu între niște granițe.

Că, în decusrul timpului s au folostit diverse simboluri (imn, steag, culori) care să ne creeze o identitate comună, ele se pot oricand modifica fără a schimba ceva cu adevărat esențial.

O unitate totală care să nu țină cont și de faptul că mereu vor exista și divergențe și fără să îți pui și problema modului în care le rezolvi… este imposibilă.

Tocmai faptul că nu suntem capabili să rezolvăm problema modului de rezolvare a divergențelor atunci când vor apărea… este obstacolul in calea oricarei incercari de a schimba ceva.

In sistemul actual, tehnica de bază a celor de la putere este „Dezbină și Stăpânește”.

Ei au la îndemână toate mijloacele (legislativ, executiv, justiție) pentru a realiza asta, inclusiv mijloacele materiale și implicit capacitatea de cointeresare a unor indivizi ai societății (în special a celor ce ajung să aibă o cât de mică popularitate și deci ar exista posibilitatea să amenințe cât de puțin sistemul).

Singura soluție care ne ar putea uni, este să găsim și calea prin care vom putea să rezolvăm pașnic și într un mod cât mai echitabil divergențele ce vor urma duăa înlăturarea actualului sistem.

Altfel, dacă nu avem pregatită această cale, a da jos sistemul (dacă prin absurd s ar reuși așa ceva) va crea un vid de putere pentru acapararea căreia toate grupurile de interese vor intra în conflict între ele.

Singura variantă care ne-ar putea uni, indiferent de interesele de grup sau personale este „Democrația Directă”, care oferă calea de rezolvare a tuturor conflictelor ce vor apărea ulterior.

Până atunci, orice grup face o „chemare la unitate” va fi bănuit că are o agendă ascunsă, că are niște interese în spate, că dorește doar să manipuleze pentru a accede la putere. Si s a văzut în decursul timpului că… majoritatea celor ce spuneau lucruri bune și frumoase când erau „jos”… uitau de ele când dădeau „de putere”.

E logic ca lumea să nu mai susțină nici măcar grupurile ce par a susține cauze bune, atâta vreme cât ele nu propun și metoda de rezolvare a conflictelor ce vor apărea ulterior. Pentru că, inevitabil ele vor apărea.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.