Muncă, vocație sau luptă pentru supraviețuire ?

Sunteți de acord că există meserii 100 % vocaționale ? Că există la rândul lor persoane care au vocație pentru acele meserii ? Că, de fapt, orice meserie necesită o atracție (cât de mică) pentru a o practica la nivel și capacitate maximă ?

Lăsând la o parte profesorii, medicii, care ar trebui să fie 100 % bazați pe vocație, chiar și un simplu vânzător la butic, un șofer sau cineva de la relații cu publicul poate fi oarecum ceva vocațional pentru cineva și un chin pentru altcineva.

De exemplu, pentru o pesoană introvertită să fie în contact cu foarte multe persoane de diverse tipologii, poate fi o problemă majoră.

Datorită faptului că societatea este prost construită ajungem în situații aberante, ca persoane care nu au vocație pentru o meserie, să ajungă să își piardă chiar ani din viață „studiind” pentru a putea practica acea meserie.

De ce ? Sunt unele meserii considerate pe scara de jos a societății, desi ele sunt necesare și există și oameni care le ar practica fără să se simtă degradate sau chinuite.

Datorită catalogării ca atare a unor meserii, mulți ajung să studieze pentru a practica o meserie față de care nu se simt atrași, doar pentru că sunt conștienți că, pentru a putea supraviețui vor trebui să muncească. Si astfel, de frica de a nu ajunge vânzător la butic sau „secretară”, unii studiază medicina sau pedagogia.

De fapt, mulți părinți folosesc asta ca o motivare pentru copii lor : Ce, vrei să ajungi vânzător sau spălător de vase, (sau mai știu eu ce altceva considerat „degradant”) ?

Atâta vreme cât pentru a putea să supraviețuiești esti obligat să muncesti (cu program fix, pentru cineva anume) evident că vei încerca să îți păcălești „vocația” și să încerci să tinzi spre „răul cel mai mic”, din moment ce nu poți avea garanția că poți să încerci să faci ceea ce își place cu adevărat fără riscul de a muri de foame sau a ajunge să faci ceva ce îți displace profund din start.

Pentru cei ce simt ca au vocație pentru ceva anume :

O să stați acasă pe Venitul Minim de Bază Garantat și Universal care să vă asigure supraviețuirea sau ați practica meseria pentru care aveți vocație dacă ea v ar aduce în plus, pe lângă plăcerea de a o practica, niște beneficii materiale superioare supraviețuirii ?

Nu credeți că merită „efortul” de a îi plăti pe unii să stea acasa să supraviețuiască decât să încurce, să vă „fure” slujbele, (ba chiar din cauza lor să nu puteți solicita condiții mai bune), deși ei nu au nici o atracție pentru meseria respectivă ?

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Venitul Minim de Bază Garantat și Universal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.