Legi vs Constituție

Lăsând la o parte „competența” sau „independența” politică a CCR (Curtea Constituțională Română), totuși, așa cum e ea, e singura în măsură să se „pronunțe” atunci când o lege încalcă Constituția.

Când CCR constată neconstituţionalitatea unor legi, acestea sunt suspendate automat timp de 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial. Dacă Guvernul sau Parlamentul nu intervin în acest interval cu modificări adecvate, dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi încetează definitiv efectele juridice, devenind inaplicabile.

Așadar, nici măcar după pronunțare, legea nu se suspendă imediat, mai intervine și o „banală procedură administrativă” (expresie folosită și de „președinte”) : – Publicarea în MO, care, cel puțin din ce știu eu, nu are un termen de publicare imperativ.

MO al României ar trebui să aibe program non stop pentru astfel de cazuri cu adevărat „de urgență”.

Un stat care funcționează în baza unor legi dovedite ca fiind anticonstituționale nu poate fi considerat „stat de drept” pe perioada respectivă. Publicarea în MO ar trebui să fie „de îndată”, sau hai să zicem în maxim 3 ore, indiferent că e „zi sau noapte”.

Nu ai cum să te consideri o „democrație” CONSTITUTIONALA și tu să ai legi anticonstituționale, ele să fi fost în uz, până au fost descoperite, și nimeni să nu suporte nici o consecință.

Cât despre cei vinovați, în caz că nu au solicitat CCR, ar trebui să își piardă mandatul imediat, plus alte pedepse, toți cei ce au votat pro acea lege. Ceea ce ar presupune ca toate legile la care nu se cere acordul CCR să fie cu vot la vedere.

Ba chiar pedeapsa ar trebui să poată fi aplicată oricând, dacă pierderea mandatului nu mai va fi posibilă, să răspundă penal, să li se poată cere despăgubiri de cei afectați de acea lege, etc.

Acolo unde nu există pedeaspsă, nu este o obligație, este doar o recomandare, ceva de care dacă vrei ți cont, dacă nu… nu.

Vi se pare normal ca una din puterile „statului”, Justitia să nu poată judeca si pedepsi încălcări ale „legii” supreme prin emiterea de legi ce o incalca?

Dacă „reprezentanții” se îndoiesc de neutralitatea și independența „justiției”, cum ne pot cere nouă cetățenilor să avem încredere în ea ?

Apoi, Constituția nu poate fi modificată unilateral de parlament. Pentru orice modificare a ei este necesar, obligatoriu, un referendum. Ceea ce, logic, înseamnă că, inclusiv cetățenii ar trebui să fie în măsură să o apere și să poată cere ca verificarea constitutionalității legilor să se facă obligatoriu.

Este absurd ca cetățenii sa nu poata sa solicite CCR sa verifice contitutionalitatii unei legi. Pur si simplu nu se poate… nici daca 1 milion sau 10 milioane de cetateni ar cere asta.

Ințeleg că cetățenii sunt un „0” în privința procesului legislativ (că ar fi „proști”, deși, și parlamentarii, cu o zi înainte de a fi parlamentari erau la fel de proști”, mă întreb cum de devin „deștepți” peste noapte), că nu pot să retragă „aleșii”, ceea ce încalcă orice principiu „de drept” (deși e aberant ca „regulile politice” să încalce „regulile de drept”), dar e de neînțeles faptul că cetățenii nu pot nici măcar să ceară, singurei „instituții” ce are căderea, să se pronunțe pe constituționalitatea unei legi.

Nu să decidă cetățenii dacă sunt sau nu constituționale, dar nici măcar să nu aibe dreptul să ceară CCR să se pronunțe întrece orice limită de bun simț.

Treziti-vă, mergeți la cauzele care vă limitează drepturile și libertățile și nu vă mai lăsați manipulați de diverse grupuri, care se rotesc la putere, și care vă scot în stradă pentru a își rezolva disputele dintre ele.

Nu vă mai distribuiți unul altuia „postări” cu fragmente din Constituție. O faceți inutil.
Cereți-vă dreptul de a obliga CCR să se pronunțe.

PS.
Nu e destul că, Constituția e făcută „varză” prin tot felul de articole cu „excepții”, că are o marjă de manevră extrem de mare, că se poate „trage” de ea extrem de mult ?

Chiar și în condițiile de mai sus, în care ea e atât de permisivă, să mai fie și încălcată iar cetățenii să nu poată cere, obligatoriu, CCR să se pronunțe cu privire la legile pe care, cetățenii consideră că o încalcă, este NESIMTIRE la modul absolut. Să nu mai vorbim de faptul că atunci când „aleșii” nu fac nimic pentru a îndrepta, măcar legile dovedite ca fiind neconstituționale, cetățenii ar trebui să poată să intervină și să îi forțeze să o facă.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, joi, că sunt peste 14.000 de legi care nu au fost puse în acord cu deciziile CCR, afirmând că Parlamentul nu a făcut nimic, până în prezent, nici în privinţa ”ordonanţei Dragnea”.

”Noianul acesta de legi (necorelate cu deciziile CCR-n.r.), peste 14.000 de legi în vigoare, greu să mai fie corelate. Ar trebui să o luăm de la captăt. Să le ştergem să facem altele”, a conchis Zegrean.

Deci retineti :
– 14.000 de legi de care se știe că NU sunt constituționale. Câte or mai fi din totalul de cca 100.000 emise în ultimii 26 de ani ?

România, ţară guvernată de 95.000 de acte normative

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Constitutie si legi și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.