Intre etică si morală

Cine poate spune ce este „moral” astfel încât să fie universal valabil ?

De multe ori lumea confunda termenul de „morala” cu „etica”

Morala reprezinta principiile acceptate de o societate la un moment dat. Ce e moral azi poate deveni imoral maine si invers.

„Morala” (din latină, moralitas), depinde, de fapt este dictată imperativ de religie, cultură, tradiții.

Etica in schimb chestioneaza in permanenta moralitatea. O „verifica”, am putea spune, daca mai este valabila intr un anumit caz, intr o anumita imprejurae, intr un anumit context.

„Etica” (din greaca, ,ἦθος ēthos) transcede religia sau tradițiile și pune, din punct de vedere pur filozofic întrebările :

– „Care este cel mai bun mod în care pot sa trăiesc ?”

– „Ce este bine sau rău într o situație particulară ?”

In final avem și 2 reguli în baza cărora am putea să ne încumetăm să judecăm, chiar dacă nici ele nu sunt în totalitate perfecte.

Ele încearcă să ne călăuzească, atât din punct de vedere al „Eticii”, atunci când căutam un răspuns la întrebările de mai sus dar totodată, și din punct de vedere al „Moralei”, din moment ce, cele 2 reguli se regăsesc și sub formă imperativă în „Morala”… atat a religiilor (cam toate religiile, sau cel puțin toate cele mari le au incluse într o formă sau alta în Cărtile lor Sfinte) cat si a tradițiilor :

1) „Regula de aur” :
– „Comportă-te cu ceilalți așa cum ai vrea să se comporte ei cu tine.”

2) „Regula de argint” :
– „Nu te purta cu ceilalți într-un mod în care nu ți-ar plăcea să se poarte alții cu tine”, a carei varianta uzuala la romani ar fi :
– „Ce ție nu îți place, altuia nu i face”.

Pot exista chiar „dileme morale”… in care esti obligat sa alegi intre 2 lucruri considerate „imorale”.

In cazul asta apelezi din nou la etica… pentru ca… e evident ca… daca esti obligat sa alegi dintre 2 lucruri considerate a fi „imorale” de o societate… ele nu au cum sa fie ambele imorale in cazul tau particular.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.