A început campania electorală

Cum partidele sistemului au avut grijă să își omoare concurența… nu avem de acum încolo, până la alegeri, decât ca… în loc să fi promovat ceva în ce credeam… să ne apucăm de acum, ca posibili electori… deci nu din postura de susținători a ceva în ce credem cu adevărat… să luăm sub microscop… „competitorii” acceptați de sistem.

Ce se preconizează:

– PSD va ajunge pe la 40 %, asta e evident, la așa opoziție.
– PNL probabil undeva pe la 25 %.
– UDMR își va realiza pragul normal de minim 5 %

Deci deja 70 % sunt destul de „aranjate”. Rămân 30 de procente.

Si avem 5 partide ramase pentru 30 %:

– ALDE și PMP, desprinse din PNL… PRU desprins din PSD și rămase de acceași orientare

– USR și ANR

Evident că nu vor trece toate pragul de 5 % și că, cel puțin 10 % se vor redistribui.

Acum dacă am presupune că ultimele 2 partide ar fi „bune”, fiind noi, deci nu avem practic ceva din trecut de ce să ne luăm… este evident că nu vor avea cum să depășească 10-15 %, pentru că, mai mult decât probabil, cel puțin unu din celelalte 3 (ALDE/ PMP/ PRU) va face și el pragul (5%).

Chiar dacă cele 2 „noi” ar intra ambele în parlament, lucru de care mă îndoiesc, este la fel de evident că nu prea au mare lucru în comun între ele și se vor alipi la cei 2 grei (PNL-PSD)… dacă nu de la început… după câteva luni.

Poate că inițial, până la formarea guvernului, „parlamentarii” celor 1-2 (USR/ ANR) vor reuși să rămână în „bloc” și vor încerca să obțină câte ceva… dar pe măsură ce timpul va trece… parte din ei vor fi „ademeniți” de cei 2 grei astfel încât să parăsească „blocul” partidului și, în cele din urmă… partidele ce nu vor intra în „rând” vor fi practic ca și inexistente… exact cum s-a întâmplat cu PP-DD.

Acum stau și mă întreb, dacă cele 3 ar fi vrut să rămână independente de cei 2 grei, nu era normal sa fi militat pentru a intra și alte partide în Parlament, sau măcar pentru a putea participa la „cursa electorală” ?

Este evident că votanții altor partide carora li s-a refuzat participarea în alegeri nu veneau de la cele 2 (care au electoratul lor de nișă) ci ar fi venit de la cele 2 mari rele… PSD și PNL sau dinspre cei ce nu vor vota.

Din moment ce cele 2 „noi” nu au militat deloc și nu protestează nici măcar acum, când ar fi avut o influență, pentru eliminarea cenzurii instaurată de cei 2 grei (PNL-PSD)… e destul de clar că nu erau interesați de „parteneri” noi cu care să poată colabora ci erau dinainte „chitiți” să colaboreze cu vechile fosile.

Sigur, nu mă refer la susținătorii sau votanții celor 2, ei nu aveau cum să facă ceva dacă „capii” partidelor în cauză nu au avut nici un fel de inițiativă. E evident că fiind partide piramidale, votanții/ susținătorii așteaptă de la ei să vină cu inițiativele pe care să le susțină.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Sistemul electoral și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.