Guvern vs Parlament

Guvernul cere parlamentului legi de care ar avea nevoie în actul „guvernării”… sau, dă „ordonanțe de urgență” care intră în vigoare imediat, urmând a fi dezbătute și votate ulterior de Parlament.

Dacă parlamentul nu „apucă” să le dezbată și să le voteze într un anumit termen, ele devin legi definitive (chiar anticonstituționale). Și evident că Parlamentul nu prea „apucă”.

Cine „VERIFICĂ” urgența ordonanțelor de urgență ?
Există o pedeapsa în cazul în care o „ordonanță de urgență” nu a fost „urgență” ? Evident că nu, totul e „politic”, deci nu se „pedepsește”.

Întrebarea ar fi : Cum e posibil ca parlamentul să dezbată alte legi cu prioritate decât cele de urgență ? Cum de nu toate ordonanțele de urgență ajung măcar să fie dezbătute și votate de parlament ?

Raspunsul l am găsi dacă ne uităm la cât de mult „muncește” parlamentul. La câte zile libere au parlamentarii.

Mulți se întreabă de ce parlamentarii au atât de multe zile libere. Cum de ei pleacă în masă la câte un „pupat de moaște” ? De ce însă atâtea alte legi „tâmpite” care niciodată nu vor fi măcar supuse la vot se dezbat ?

Simplu, pentru a „nu avea timp să cenzureze guvernul” și pentru a „distrage” atenția cetățenilor de la lucrurile cu adevărat importante.

Avem membrii ai guvernului în parlament. Nu e ciudat că membrii ai unei instituții executive să aibe influența în procesul legislativ, chiar la vot? Nu Parlamentul are tocmai scopul de a trasa sarcinile executivului ?

Apoi, guvernul este „desemnat” de majoritatea parlamentară.
Cum ajung indivizii ce compun majoritatea parlamentară în Parlament ? Cine îi propune drept candidați ?

Evident șefii partidelor din care fac parte, șefi care mai apoi „guvernează”.
Păi crede cineva că cei puși „candidați” pentru legislativ, de către cei ce vor fi ulterior „executivi” ar avea vre un interes să se opună cumva celor ce i au „făcut mari” ?

Sau crede cineva că, cei ce i au desemnat pe viitorii candidați pentru legislativ nu s au asigurat „cât de cât” de faptul că acești viitori „legiuitori” nu vor „interfera” în treburile viitorului executiv ?

Conducerile partidelor credeți că sunt interesate cu adevarat de „actul legiferării” în favoarea cetățenilor ?

Deloc, ei sunt interesați de „guvernare”. De a nu fi deranjați acolo unde „se fac banii”

Vedeți și cum se exprimă, fără nici o jenă : „Vrem la putere”.

De fapt când ei spun „la putere” se referă la guvernare. Acolo se învârt banii.
Parlamentarii, ei sunt acolo doar pentru a oferi „legitimitatea” de care sistemul are nevoie.

Si mai au un rol:
Prin parlament, grupurile de interese fac schimb de locuri din când în când… „democratic”, pentru a nu îsi da în cap, la fel cum face restul populației.

Practic, „grupurile de interese” folosesc democrația directa INTRE ele, dar pentru a mai da și „proștilor” impresia că și ei contează, în loc sa se „tragă la sorți” între ei (de exemplu), „organizează” alegeri din 4 în 4 ani.

Acum e adevărat ca și între ei mai intervin divergențe când „bucata de tort” devine prea mică, mai renunță și ei la aparența de democrație și mai folosesc și alte „instituții” pentru a îsi regla conturile.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.