Durerea pe care o resimți, este capitalismul agonizând

Poate fi foarte confuz să ști că nu vei găsi un loc de muncă decent, nu îți poți achita împrumuturile făcute pentri studii sau nu poți cumpăra o casă în următorii câțiva ani – chiar dacă este posibil să fi absolvit o universitate de top.

Veți urmări în continuare că lumea devine tot mai inegală, cu mai puține șanse de a putea câștiga din ceea ce îți place cu adevarat să faci.

Mai mult decât atât, nu veți găsi ajutor nici din partea prietenilor, deoarece cei mai mulți (dacă nu toți) dintre ei se confruntă cu aceleași probleme existențiale.

Vor exista oameni care vă vor spune că voi sunteți de vină. Că nu ați încearcat destul. Acei oameni sunt vinovați de perpetuarea uneia din marile minciuni ale acestei perioade istorice.

Șabloanele privind modul în care puteți avea succes în viață din urmă cu câteva decenii, pur și simplu nu se mai aplică.

Vina și rușinea de a te simți tu vinovat este o boală mentală produsa de stadiul în care a ajuns capitalismul. Percepeți acest adevăr și eliberați vă.

Pentru a vedea de ce lucrurile au degenerat va trebui să gânditi sistematic

Un diagnostic al problemei:

O arhitectură globală a extragerii bogăției de către unii a fost construită în mod sistematic. Acesta este motivul pentru care un număr mic de oameni (numărul lor curent este de 62) sunt mai bogăți decât jumătate din populația umană.

De zeci de ani cei ce folosesc paradisurile fiscale pentru a își ascunde bogățiile, au confiscat și politica, cumpărând pe cei ce fac legislația, astfel încât, prin tot felul de acorduri comerciale neloiale, concepute pentru a deposeda de resurse țările sărace, reglementări bancare și măsuri de austeritate menite să destabilizeze economii întregi, amplifică inechitatea pe zi ce trece.

De ce spun că capitalismul (în forma lui corporatistă) este pe moarte?

E o poveste lungă, spusă în detalia ar umple cărți întregi. Din motive de concizie, voi aduce în discuție doar 2 motive esențiale care arată modul în care conceptul de „business as usual” este pe moarte. Este fizic imposibil ca el să mai continue mult timp.

Motivul 1: Nu există mai mult profit de extras.

După cum este descris în cartile lui Jeremy Rifkin și Paul Mason, motivația primară pentru capitaliști – aceea de a extrage profit din schimbul comercial sub formă de câștig monetar – va dispărea datorită faptului că „știința de extracție a profitului” a atins deja apogeul.

Ceea ce este numit „cost marginal” de către economiști, diferența dintre cât de mult costă să produci ceva și ceea ce oamenii sunt dispuși sau capabili să plătească pentru produs, se apropie de zero pentru mai tot ceea ce se produce.

Acest cost marginal are tendință de a sparge capitalismul tocmai ca urmare a succesului său spectaculos.

Adaugați că cea mai mare parte a creșterii economiei mondiale în ultimii 40 de ani a avut la bază finanțele speculative. Sistemul financiar crește mai repede decât productia din economia „reală”  – având ca rezultat previzibil, colapsul financiar atunci când diferența devine prea mare.

Astfel, datoriile devin prea mari pentru a mai putea fi achitate. Combinat cu imposibilitatea de a mai extrage profit, cum am menționat mai sus, totul indică sfârsitul capitalism așa cum a fost el cunoscut în ultimii 100 de ani.

Motivul 2: Deteriorarea mediului natural

O economie nu poate exista fără a ține cont de lumea fizică. Ideea delirantă că piețele sunt separate de natură a ghidat politica economică pentru o lungă perioadă de timp – iar acum vedem consecințele: extincții în masă, distrugerea solurilor de suprafață, schimbările climatice, prăbușirea stocurilor de pește din oceane, creșterea nivelului de poluare, Și multe altele.

Fizicienii ar descrie acest lucru ca o creștere a entropiei, ceea ce înseamnă pur și simplu că, creșterea necontrolată economică produce o deteriorare corespunzătoare a mediului natural.

Așa că, capitalismul deja și a bătut cuie la sicriu.
Ceea ce rămâne de văzut este dacă acest lucru va trage în jos dupa el întreaga noastră civilizație.

Sunt plin de speranță, dar sobru privind perspectivele noastre. Vor fi timpuri turbulente (pentru tot restul vieții noastre), dar cred că putem face primul pas spre a găsi rezolvarea prin a recunoaște că este o criza de sistem, că arhitectura existentă de extragere a bogăției a creat aceste probleme, iar dezmembrarea acestui sistem este vitală pentru apariția unei noi paradigme.

Dar înainte de a putea începe această mare lucrare a timpurilor noastre, trebuie să recunoaștem durerea pe care acet sistem capitalist, pe moarte, o creează încă în viața noastră. Știu că doare. Este destul de firesc să te simți rușinat atunci când încerci din greu să faci ceva bun, să dai tot ce e mai bun în tine, dar nu ești în măsură să reușești. Va trebui să schimbam regulile jocului (câteva dintre ele le-am prezentat aici). Și pentru a face acest lucru va necesita să trecem printr-un proces de vindecare interioară.

Nu eşti singur. Toti ceilalti 7,4 miliarde trec prin asta. O facem împreună. Acum este momentul să devenim pe deplin conștienți că criza și durerea este de natură sistemică.

Viitorul nu va fi la fel ca trecutul. Poate va fi dureros și confuz uneori. Cu toate acestea, perspectivele pentru o civilizație planetară înfloritoare pentru toți, în armonie cu planeta noastră există.

Tineți aproape, dragi locuitori ai Terrei.

Articolul sursa :The Pain You Feel is Capitalism Dying , de Joe Brewer

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.