Dictatura „reprezentativa”

Cât de manipulați pot fi oamenii încât să nu realizeze că sistemul actual, așa zis „reprezentativ” este o dictatură pură? Că, din 4 in 4 ani doar își aleg dictatorii și atât.

Nu avem „democrație” nici măcar „de principiu”, la modul teoretic.

Cum putem vorbi de „democrație” dacă nici măcar 51 % din cetatenii cu drept de vot (deci 10 milioane) nu pot iniția DIRECT un „Referendum” (deși „aleșii”, toți la un loc, reprezintă mai puțin de 51 % din totalul celor cu drept de vot) ?

Nici dacă 10 milioane de români ar lansa o „Inițiativă„, ea nu poate ajunge direct la „Referendum„. Deci, despre ce „democrație” vorbim ?

Dar ce vorbesc eu de 10 milioane… nici măcar întreaga populație a României (incluzând și „parlamentarii”, luați ca simpli cetățeni) nu pot lansa o „Inițiativă” care să ajungă DIRECT la Referendum.

Chiar dacă toti cei 10 milioane ar fi niste „tâmpiți”… ar fi vorba doar de o „Inițiativă”… ce… ulterior ar ajunge la un „Referendum”.

La „Referendum”, pentru a avea măcar o „democrație de formă”, pentru a fi valid, ar putea să fie necesară o participare de 60 % (ba chiar de 90 %, daca e să mergem la absurd) și rezultatul să fie „facultativ” dacă votează sub 75 % PRO și „obligatoriu” doar dacă votează „PRO” peste 75 % (deci vre o 15 milioane din 20 de milioane).

Si așa ar fi o democrație trunchiată, dar măcar în teorie ar fi democrație.

Astăzi, este ca și când ați da o autorizație de furat pe 4 ani unui hoț.

Credeți că el va fura mai puțin sperând să i se prelungească autorizația pentru încă 4 ani sau ar fura în cei 4 ani cât de mult posibil pentru a își asigura bunăstarea pentru tot restul vieții ?

Aș putea să jur că peste jumatate din populația României habar nu are că, nici dacă toți cei 20 de milioane (dacă mai suntem atâția) ar vrea, nu pot porni un REFERENDUM.

La ora asta, cetățenii ar trebui eventual să militeze pentru a scădea numărul de susțineri necesar pentru a porni DIRECT un Referendum (să zicem de la cei 10 milioane la 1 sau 5 milioane), nicidecum pentru a putea porni un referendum, adică pentru a avea pur și simplu „democrație„.

Noi nu avem DELOC democrație, nici la modul teoretic și unii vorbesc de „îmbunătațirea” ei.

Sunt curios dacă vreun „politician”, „analist politic”, „frecător de menta” de pe lângă putere, reprezentant al „societății civile” sau al vreunui ONG cu „activitate” de promovare a „democrației” poate să răspundă la o întrebare simplă și să-și și argumenteze răspunsul ?

Intrebare :

De ce, într-o democrație, unde poporul este suveran, nu există posibilitatea ca, măcar 18 milioane din cei 18,2 milioane cu drept de vot, să pornească o inițiativă care să ducă DIRECT la REFERENDUM ?

Chiar dacă pentru a deveni obligatoriu, referendumul pornit de cetățeni ar avea nevoie de un cvorum de participare de 90 % si un consens de 90 % ?

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.