Despre „șpagă”

„Șpaga” 🙂 da, (aproape) toți dau „șpagă” și par la fel de vinovați ca și cei ce o primesc.

Spun „par”, nu „sunt”, pentru că natura umana îi face să dea atunci când nu există alternativă.
Legislația e facută de așa natură încât să „satisfacă” necesitațile celor ce slujesc sistemul.

Dacă sistemul nu le poate da direct „dreptul”, le înlesnește posibilitatea de a îsi „mări” direct veniturile luând „șpagă”, dar și mai presus, îi face să se simtă „importanți” îi „îmbată” un pic și cu gustul puterii.

În felul acesta se mulțumesc și „primitorii” șpăgii și îi faci și pe cei ce dau „șpaga” să se simtă moral vinovați. Să devină practic un fel de complici fără voie. Cu cât ai mai mulți oameni care se simt „vinovați” sau cu „musca pe caciulă”, cu atât e mai simplu să îi ți sub control.

Sentimentul „vinovăției” indus în întreaga populație îi face pe toți să se considere murdari și astfel să nu mai reacționeze la marii „murdari”, cei ce conduc de fapt o „țară”.

Practic, dând „șpagă”, se rezolva o problemă, de multe ori chiar legal. De ce nu s ar putea rezolva problema respectivă eliminând din legislație „reglementarea” care duce la darea „șpăgii” ?

Să luăm un exemplu banal, ceva ce i s a întâmplat fiecăruia măcar odată în viață.

Să presupunem că dai „șpaga” să rezolvi o problemă mai rapid. Dacă toți ar da „șpagă”, evident că toți ar rezolva problema „rapid”.

Asta înseamnă că se poate rezolva și rapid, dacă s ar vrea. Înseamnă că o gramadă de „formalități” sunt total inutile și, de fapt, nu afectează cu adevărat nimic.

Sunt acolo (formalitățile respective) doar pentru a te face să dai „șpaga”, și implicit pentru a îi face să se simtă „importanți” și a îi „îmbăta” un pic și cu gustul puterii pe cei ce mențin sistemul (de fapt, chiar baza sistemului)

[colorvote id=”6″ style=”wpcvp-poll”]

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.