Despre REFERENDUM

Diferența dintre adevăratul referendum și „mascaradele” din prezent.

Tot mai mulți „invocă” referendumul pentru mascarea diverselor lor scopuri. Un referendum intr-o „democrație” reprezentativă poate fi o armă periculoasă chiar împotriva cetățenilor.

Pentru că un guvern/ parlament/ presedinte, poate aștepta sau chiar crea o anumită stare de spirit, poate induce o manipulare, și apoi, folosindu-se de sondaje de opinie să găsească exact momentul în care acea stare de spirit/ manipulare este la apogeu.

Și în acel moment declanșează un referendum ce va fi folosit apoi ca o „legitimare” a manipulării respective (nu mai menționez faptul că „întrebarea” din referendum poate fi la randul ei pusă de așa natură încât să avantajeze inițiatorul, în cazul nostru, într-o democrație reprezentativă, chiar cel ce va pune în aplicare rezultatul referendumului)

Adevaratul „drept la referendum” – acela dintr o democrație directă – este PERMANENT și se declanșează automat în momentul în care au fost adunate semnăturile necesare. Acesta nu mai are nevoie de aprobarea unei „instanțe” superioare (legislativ) iar rezultatele lui sunt obligatorii.

Mai mult decât atât, inclusiv „legislativul” va trebui să treacă toate propunerile de legi, în prealabil, printr-un referendum.

Imaginați-vă că astazi, parlamentul ar convoca un referendum pentru mărirea bugetului la înarmare cu 20 %. În prealabil ar putea crea o psihoză în masă că un razboi este iminent, s-ar asigura prin niște sondaje de opinie că „psihoza” a ajuns la apogeu, apoi va iniția referendumul.

Ce faceți în momentul în care constatați că totul a fost o minciună dacă nu mai puteți iniția un alt referendum decât cu aprobarea „legiuitorilor” ?
Idem ar putea iniția un referendum privind naționalizarea, fără a menționa și cum se va face.

Ce i-ar putea împiedica să instaureze astfel o dictatură totală și să desființeze total proprietatea privată ?

Ideea de bază a unui referendum, într-o democrație directă, este că, în afară de scopul „cel mare”, și etapele intermediare vor trebui parcurse tot prin referendumuri… mai mult, chiar cetățenii pot iniția referendumuri pentru a corecta devierile.

Cetățenii trebuie să poată oricând să se răzgândească, prin convocarea unui alt referendum, atunci când, în practică, referendumul precedent nu a avut rezultatele scontate.

Exact cum alegerile la termen, odată la 4 ani, sunt doar o metodă de a legitima niște mici dictatori, atâta vreme cât nu există „recallul” (adică posibilitatea de a îi și retrage), tot așa și referendumul într-o democrație reprezentativă poate fi o metod de legitimare a unor dezastre, dacă referendumul poate fi inițiat doar unilateral de putere sau doar cu aprobarea puterii și mai ales atâta vreme cât el se referă doar la o direcție fără a include și etapele intermediare.

Democrația directă nu poate fi dată cu „porția” de o putere superioară cetățenilor. Dacă este așa atunci este doar o mascaradă.

Democrația directă este atunci când cetățenii au „puterea” iar actuala „putere” reprezentativă doar pune în practică/ execută dorințele voastre.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.