Despre partide

Până când vă mai lasați prostiți de mass media, de postacii de pe facebook sau de tot felul de analiști sau formatori de opinie ce vă tot „învață” ce este politica ?

Democrația nu poate exista fără grupuri de oameni care participă la „politica” unei țări.
Că se numesc partide sau oricum altcumva nu contează. Ceea ce contează este ca oamenii ce au aceiași opinie pe o problemă să se poată asocia și promova ceea ce doresc.

Problema cea mare nu este că un grup de oameni cer ceva, atâta vreme cât acea cerere este supusă la referendum și, în final, întreaga populație poate să decidă.

Problema mare este când acel grup ajunge la putere și impune de capul lui ceea ce dorește.

Nu,”partidele”, ca grup de cetățeni care se implică în treburile țării, sunt adevarata problemă ci :

1) Legea partidelor

Este absurd ca partidele să fie obligate să participe în alegeri.

Gândiți-vă că un partid s-ar înființa în luna iulie a.c (2016).
Nici măcar nu are timpul fizic să termine întreaga birocrație, impusă de stat, de la aflarea sentinței tribunalului până în momentul alegerilor din august a.c.
Este imposibil să poată participa chiar și la alegerile următoare din decembrie, adică peste doar 4 luni.
Iar dacă nu o face va fi desființat.

Asta reprezintă o discriminare între partide funcție de data înființării.
In mod normal, chiar dacă, să zicem, ar putea fi obligate să participe la alegeri la un moment dat, ar trebui să se țină cont de faptul că orice cetățean sau 3 cetățeni care doresc să inițieze un „partid” au nevoie de o perioadă de timp până a își putea face cunoscute ideile și propunerile, până a putea să găsească și candidații potriviți.

Nu trebuia să existe deloc obligația de a participa în alegeri, partidele nu sunt doar competitori la guvernare ci sunt și grupuri de cetățeni care participa la viața politică pur și simplu.
Dar dacă tot au băgat această stupizenie, măcar ea putea fi nediscriminatorie și se putea foarte bine ca, partidele să fie obligate să participe măcar odată, la alegeri, într un interval de 10 ani, să zicem.

Așadar, faptul că un partid nu participa la 2 alegeri consecutive duce la desființarea lui, plus faptul că i se și impune cu câți candidați, minim, să participe, constituie o discriminare atât între partide, fața de momentul în care ele se înființează, cât și o gravă imixtiune în dreptul de asociere al cetățenilor.

Atfel, să le obligi să participe la alegeri înainte ca ele să fie cu adevărat capabile să facă acest lucru, indică în mod cert că se încearcă menținerea monopolului vechilor partide deja acaparate de grupurile de interese și compromiterea noilor partide, care sunt obligate să își desemneze candidați în pripă.

2) Modul în care partidele desemnează candidații în alegeri

In momentul în care candidații în alegeri sunt desemnați de conducerea partidului și nu de către toți membrii, evident că conducerile vor deveni ținte și vor fi acaparate de grupurile de interese care vor desemna candidați santajabili pe care îi pot controla.

3) Lipsa oricărui control al electoratului asupra aleșilor.

Ce vină are un partid, după alegeri, dacă candidații propuși de el și aleși de voi, nu mai ascultă de nimeni ?

Partidul, practic nu mai are nici un control asupra lor. Ei vor fi la mâna celor ce i au pus pe liste (dacă provin dintr un partid mare) sau vor fi preluați de alte grupuri de interese (dacă provin din partide noi sau mici care nu și-au dezvotat încă un sistem de a îi putea „obliga” (santaja, mai bine spus) să asculte de cei ce i au pus „pe liste”.

In concluzie, indiferent cine ar participa la alegeri, chiar un independent 100 %, odată ajuns în Parlament el va deveni ținta grupurilor de interese. Să zicem ca 1 ar rezista, poate chiar 10, dar 300 sau 600 ?

Pentru ca, candidații să nu fie „la mâna” cuiva, înainte de a fi aleși, e simplu de rezolvat și într-un partid, dacă ei sunt puși pe liste de membrii întregului partid și nu doar de conducere.

Așadar, desemnarea candidaților de către membrii întregului partid, prin vot direct, elimină posibilitatea ca ei să fie deja „îndatorați” unui grup de interese în momentul alegerii.

Mai departe, odatå aleși, nu partidele sunt cele ce vă fac rău cu adevarat, ci „aleșii” asupra cărora nu aveți pârghii și grupurile mafiote ce i au pus pe respectivii pe liste și au pârghiile asupra lor.

Așadar, nu un partid ca formă de asociere a cetățenilor este problema ci condițiile impuse de stat partidelor și modul în care ele desemnează candidații în alegeri.

Practic, parlamentarii fac parte din partide doar cu numele, ei nu mai depind de partid efectiv ci de cei ce au pârghii asupra lor, pârghii pe care în nici un caz nu le au cetățenii, adică voi.

La rândul său guvernul, deși se spune că este politic și este asociat cu numele unui partid, nu are nimic de a face cu partidul, cu membrii săi obișnuiți, ci cu majoritatea din Parlament, care, după cum s a văzut mai sus, nu poate fi controlată de membrii unui partid, ci, cel mult de cei ce dețin pârghiile într un partid, cei ce i au pus pe liste, care la rândul lor sunt controlați de undeva din afara partidului, de grupuri financiare sau „servicii”.

Faptul că odată aleși, parlamentarii, sau odată desemnat de majoritatea lor, un guvern, mai fac parte dintr un partid, este doar o chestie formală, întrucât, în fapt, membrii partidului respectiv nu mai au nici o pârghie asupra lor.

Faptul că partidele nu au nici o pârghie este normal, rolul lor a fost doar de a trimite în parlament o idee, un program, iar calitatea și independența indivizilor trimiși cu acea idee depinde de modul cum sunt ei puși pe liste, de către toți membrii partidului sau doar de un „grup” din partid.

Faptul că electorii, adică voi, cei ce îi votați, post electoral nu mai aveți nici o pârghie prin care să îi obligați să facă ceea ce s au angajat este o aberație fără margini.

Exact acest lucru își propune un partid de democrație directă să repare.

Atât modul de desemnare a candidaților, de către toți membrii partidului prin vot direct, cât și introducerea în Constituție a pârghiilor prin care să îi puteți controla în permanență.

Așadar, să recapitulam un pic.
Parlamentarii, pot în orice clipă să devină „independenți”. Partidele, in sensul de membrii obisnuiți ai partidului, nu au nici o posibilitate să îi condiționeze în vre un fel, astfel încât toată „ura” vostră revărsată asupra partidelor, ca denumire, nu își are sensul.

Guvernul depinde de parlamentari, care parlamentari îl pot demite în orice clipă. Deci nici aici partidele nu au nici o vină, dacă ne referim la membrii lor obisnuiți.

Toate problemele vin de la modul în care partidele sunt organizate, ierarhic sau fără ierarhie și modul în care acești „indivizi” ce ajung în Parlament sunt desemnați. De către toți membrii partidului sau doar de către un grup de conducere, precum și din faptul că odată ajunși acolo, în Parlament, cei ce i au votat efectiv nu au pârghii asupra lor.

Singurul partid ce poate desemna, măcar în prima fază, niște persoane neangajate fața de grupuri de interes, poate fi un partid organizat pe principii de democrație directă, fără ierarhii și în care toți membrii participă la decizii.

Odată faza asta încheiată, în continuare, voi, cei ce i ați votat ar trebui să puteți în orice clipă să îi și puteți controla.

In continuare, partidul organizat fără ierarhii, în bazele democrației directe, poate fi „politic”, atunci când cei propuși de el au și un program de guvernare efectiv, sau „apolitic”, atunci când el își propune doar a vă reda, vouă cetățenilor, pârghiile prin care să controlați „aleșii”.

Singurul partid, la ora asta, din România, care este atât organizat intern pe bazele democrației directe, deci toți membrii decid cine să candideze, cât și care nu are un program „politic”, adică nu urmărește să vă și „guverneze” ci are doar scopul de a vă reda pârghiile asupra celor ce vor ajunge „parlamentari”, este Partidul „Democratie Directa Romania”.

Nu vă mai lăsați prostiți, puneți mâna și citiți „Statutul”, astfel putând să vă convingeți că partidul este organizat non ierarhic și că, devenind membrii, o să fiți parte egala la desemnarea candidaților, și „Programul” în care o să vedeți că partidul nu își propune să vă „conducă”/ „guverneze”, ci doar de a vă reda, vouă cetățenilor, puterea să îi controlați pe cei ce vor să „conducă”/ „guverneze”.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Sistemul electoral și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.