Despre cvorumul de participare la alegeri

Dacă în Parlament este necesar cvorum de participare pentru a se lua deciziile cele mai importante, dacă parlamentarii sunt “reprezentanții” noștrii atunci nu ar fi normal ca și la alegerile la termen să fie necesar un cvorum de participare?

Cum poți să consideri alegerea celor iau deciziile cele mai importante pentru o națiune ca fiind mai puțin importanta decât deciziile ce le vor lua respctivii? Nu faptul că, cu cât mai mulți electori participă la vot le dă legitimitatea?

Si pentru a avea cu adevărat o legitimitate în postura lor de reprezentanți nu ar trebui să participe peste 50% din electori? De unde știm noi că electorii mai vor sistem reprezentativ dacă nu se face un referendum pe tema asta sau dacă nu participă la alegerea reprezentanților peste 50 % din electori?

Chiar participarea a peste 50% din electori ar însemna implicit și acceptul electorilor față de sistemul reprezentativ.

E o sfidare a populație și o mare nesimțire, ca ei, reprezentanții, să se folosească de “arma” absenteismului atunci când nu le convine ceva, iar pe electori sa-i priveze de acest DREPT elementar. De a protesta față de modul de desfășurare a alegerilor prin absență.

Poate că unii nu voteaza pur și simplu de lene, dar alții, mulți, pur și simplu nu o fac pentru că nu au cu cine sau nu mai vor să voteze doar „răul cel mai mic”. Ar vrea și ei să voteze PRO cineva, nu mereu CONTRA cuiva.

Așa cum parlamentarii ies din sala în semn de protest sau absentează special pentru a nu se întruni cvorumul de participare necesar… tot așa și electorii ar trebui să-și poată exprima protestul.

Absenteismul de la vot este singura posibilitate prin care te poți manifesta atunci când statul intervine în viața politică, când aranjează jocul politic sau dă legi ce reglementează „politica” doar pentru ca cei aflați în grațiile celor de la putere să se poată încadra.

Cei ce îi blamează pe cei ce nu vor să voteze ar trebui să se manifesteze împotriva legilor incorecte care duc la absenteism și să înțeleagă că neparticiparea la vot este și un mod de protest care ar trebui să aibă și un efect juridic.

Lipsa cvorum

Atasamente

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.