Despre analfabeții funcționali

Definiția lor, foarta bună cea din wikipedia, ar fi :

„Analfabetism funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial”. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Analfabetism_func%C8%9Bional)

Cu toate acestea, pot fi destule cazuri în care unii folosesc cu intenție un limbaj „ambiguu” greu de înțeles, de multe ori având chiar scopul de a nu spune nimic în esență, așa că e normal să nu înțelegeți nimic din cele „spuse”.

Alafabetii functionali sunt si ei de mai multe tipuri.

Analfabeti funcțional carora le este rușine să intrebe ce nu au înțeles, să ceară mai multe explicații. Ei își dau seama că nu înteleg și din această cauză se simt complexati. Ceea ce creeaza un cerc vicios și vor rămâne mereu în acelasi stadiu.

Ceilalți, ce nu înțeleg dar întreabă și stiu să pună întrebările corecte, nu sunt nici pe departe „analfabeți funcționali”. Ei sunt cei de care se tem diverși „filozofi” de ocazie care chiar nu vor să spună ceva cu adevărat (politicieni, tot felul de „analiști politici” de ocazie, etc)

Mai există e specie de analfabeți funcționali, cea mai rea. Cei ce devin agresivi. Ei nici nu întreabă, pentru a se convinge dacă e din vina lor sau a celui ce își expune un punct de vedere ci trec direct la un atac furibund. De fapt, parte din ei nici nu sunt analfabeti functionali ci pozeaza in analfabeti functionali pentru a putea actiona in „calitate” de trolli.

Pentru cei din prima categorie:

Nu vă fie rușine să întrebați. Spargeți cercul vicios în care sunteți. O persoană bine intenționată se va bucura să vă explice ce a vrut să spună. Este și dorinta ei de a fi înțeleasă cu adevărat.

Cu atât mai mult atunci când e vorba de cineva care vrea să ocupe o funcție publică. Dacă voi nu înțelegeți ce spune înainte, cum o să îl puteți înțelege după ? Poate că nici nu dorea să spună cu adevărat ceva. V ați pus și problema asta ? Dacă nu întrebați nu o să știți niciodată.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.