De fapt, în cine sau în ce nu aveți încredere ?

Tot se bate „apa în piuă” că românii nu au încredere în „partide”.

Hai să vedem un pic ce sunt chestiile astea „extraterestre” numite „partide”.

Ce este un partid ?

Un partid este un grup de oameni care vor ca restul să accepte o idee, sau mai multe, promovate de respectivul grup.

Cum societățile sunt organizate ierarhic, nu pe bazele unei democrații reale, directe, singura posibilitate prin care un grup de persoane, ce doresc ceva, sa îl poată obține, este să impună acel lucru.

Nu există altă posibilitatea în sistemul reprezentativ decât să îi înlături pe cei ce impun ceva și să încerci să impui ce vrei tu.

Oricât de tolerant ai fi și oricât ai dori ca toți să fie „fericiți”, în sistemul reprezentativ nu ai o altă variantă, daca te simți „nefericit”, decât să îi înlături pe unii ce îți provoacă „nefericirea” și să încerci să te impui tu. Nu există cale de mijloc. Nu ai posibilitatea de a spera măcar ca, cumva, chiar argumentat, ai putea să convingi niște persoane care nu sunt interesate de nici un argument.

Partidele pot fi „ierarhice” (adică cineva comandă și ceilalti execută) sau non ierarhice (în care fiecare are un vot egal cu ceilalți).

Situația e cam așa :

1)Dacă un partid este ierarhic, evident, cei ce îl conduc impun totul, practic, membrii fiind doar deumplutură.

In cazul partidelor ierarhice, desemnarea „candidaților” se face de către „conducere” pe criterii de interes, de cele mai multe ori cei ce „desemnează” candidații având și pârghii asupra lor.

Este evident că, un partid ierarhic fiind condus de o mână de oameni, ei pot fi corupți/ santajați, exact ca și „aleșii” noștrii din prezent, astfel încât, acești conducători de partide vor desemna candidați impuși din afară, de cei ce au pârghiile asupra lor. Acești candidați vor rămâne în continuare sub controlul celor ce i au desemnat, nicidecum al vostru, al celor ce îi alegeți ulterior. Pentru că, voi alegatorii, nu indepliniți decât o formalitate, nu alegeți cu adevărat.

2) Daca este non ierarhic, teoretic nu se mai poate vorbi de incredere in partid ci in restul de oameni ce il compun.E absurd sa spui ca nu ai incredere intr un partid non ierarhic, care este chiar, mult mai, democratic si liber organizat decat orice grup de FB din care majoritatea celor ce urla impotriva „partidelor” fac parte.

In cazul partidelor non ierarhice (funcție și de numărul membrilor lor) este mult mai greu pentru o „entitate” externă să corupă toți membrii, astfel încât să impună „candidații”.

Membrii vor alege „candidații” (din care, mai târziu, voi restul de cetățeni o sa alegeți „reprezentanții”) funcție de părerile lor, de gradul lor de informare, dar e din nou evident că nu au cum să fie 100 % siguri că cei desemnați se vor menține în continuare corecți, la fel cum nici voi, restul cetățenilor, nu aveți de unde să știți că, odată ce au fost „aleși” vor mai face ce s au angajat.

Dar în cazul partidelor non ierarhive, respectivii candidați, cel puțin nu sunt „îndatorați” dinainte cuiva, adică celui/ celor ce i a desemnat. Cel puțin ei candidează în fața voastră, a cetățenilor, fără a fi obligați față de cineva.

Odată „aleși” de voi, cetățenii, membrii partidelor nu mai au nici o putere asupra respectivilor, la fel cum nici voi, cei ce i ați ales în final nu mai aveți nici o putere asupra lor. Așa că, să spuneți că membrii unui partid non ierarhic au desemnat greșit, când de fapt și voi ați fi putut participa la procesul de desemnare, este absurd.

Ce rol au partidele ?
In afară de ce promoveaza ele, ideea penru care s au constituit (la fel ca orice altă organizație, juridică sau nu) partidele mai desemnează niște persoane din care restul populației poate alege.

Așadar, dacă intrați într un partid non ierarhic, este ca și când ați vota candidați independenți. Ca și când ați vota pe cei ce i ați propus voi.

Nu e mare lucru, în final „puterea corupe” și chiar dacă inițial ei au fost curați și „neîndatorați” cuiva, nu există nici o garanție că ei nu vor fi corupți/ santajați ulterior. Sau că, pur și simplu, nu vor uita de voi și își vor urmări doar propriul interes.

Faptul că peste 4 nu o sa îi mai alegeți este = 0. Cei 4 ani le sunt suficienți pentru a acumula suficient astfel încât faptul că nu o să îi mai alegeți nu îi prea „impresonează”.

Deci, nu este suficient ca un partid să fie organizat „non ierarhic”. Mai sunt necesare și alte condiții :

Este necesar ca cei „desemnați” de partid și apoi „aleși” de voi cetățenii, să poata fi și controlați/ demiși oricând nu mai prezintă încredere.

Controlați de cine ?

Pot fi 3 variante :

1) Controlați de membrii partidului, ceea ce este anormal, fiindcă ei nu au fost „aleși”, și în cazul ăsta nici nu are sens să fie mai mulți reprezentanti ai unui partid decât strict proportinonal cu rezultatele.

De exemplu, daca partidul A a obținut 30 %, partidul B a obținut 30 %, partidul C a obținut 30 % și partidul D a obținut 10 %, ar fi suficient un parlament format din doar 10 persoane ( 3+3+3+1). Dacă ei ar asculta de „partid”, evident că nu are nici un sens pentru a fi mai mulți decât strictul necesar pentru a respecta proporționalitatea rezultată în alegeri.

2) Controlați de „alegătorii” din circuscripția în care au candidat. Ceea ce din nou este rău, în cazul ăsta ei se vor dedica doar unei zone restrânse și nu le va mai păsa deloc de „țară”. Ar putea fi chiar periculos, pentru că poate duce la federalizare.
In plus nu ar avea sens, pentru că „comunitățile locale” au proprii lor aleși, care ar trebui să le apere interesele, care pot da hotărâri locale (în limitele permise de Constituție și se legile în vigoare).

3) Controlați de întreaga populație cu drept de vot. Si este evident că așa si este normal. Ei doar ar trebui să se ocupe de legislația la nivel de țară, de legi ce îi privesc și afectează pe toți.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.