De ce nu funcționează sistemul reprezentativ ?

O să iau doar cazul în care „aleșii” sunt bine intenționați. În care ei nu ar fi corupți, santajați, supuși atacurilor unor grupuri de presiune externe.

Credeți voi că ei pot ghici nevoile fiecărui grup de 100.000 de persoane (dacă ar fi să luăm de exemplu faptul că într o „democrație directă” 100.000 de persoane ar putea lansa o inițiativă legislativă cetățenească ce s ar supune apoi la referendum) ?
Și nu e vorba de 100.000 de persoane care vor doar ceva, ci combinații diverse de câte 100.000 de persoane pe diverse probleme.

Multe astfel de grupuri de câte 100.000 de persoane ce își doresc rezolvarea câte unei probleme, nici măcar nu necesită un efort din partea celorlalți. Ei, de multe ori doresc doar să nu mai fie blocați, să fie lăsați să facă ceva fără a cere un ajutor material de la ceilalți.

Astfel, sunt tot felul de legi tâmpite, gândite „macro”, ne flexibile, care împiedică pe mulți să contribuie la progresul societății și chiar să poată să își asigure bunăstarea lor proprie fără a fi o povară pentru alții.

Problema e că fiecare astfel de grup, ce are un interes comun, nu se poate face auzit. În sistemul prezent, odată la 4 ani are șansa de a vota o „organizație” care ar putea satisface, în cel mai bun caz, abia o fracțiune din necesități.

Astfel, mereu vor fi grupuri de persoane „refulate”, pe bună dreptate, uneori pe lucruri ce pot părea minore pentru cei neinteresați dar care pentru alții pot fi extrem de importante.

Nu e normal ca astfel de grupuri de câte 100.000 de persoane să poată ieși în fața voastră cu propunerile lor și voi, prin vot direct, prin referendum să le dați sau nu acordul ?

Evident că toate aceste nevoi, ce pentru unii pot să pară fără importanță, ale câte unui grup de 100.000 de persoane, duc în final la tulburări sociale, la dezbinare, când, de fapt, de cele mai multe ori, cererile lor nu deranjau pe nimeni și erau, poate, perfect justificate.

Nu mai pun cazul unor „aleși” rău intenționați, care își urmăresc doar interesul propriu sau al celor care sunt supuși santajului, asupra lor sau a familiilor lor.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.