De ce lăsăm o minoritate să dețină purea absolută?

Intr o democrație directă majoritatea decide. Dacă majoritatea nu vrea să decidă, ea alege o minoritate care să decidă pentru ea.

Dacă majoritatea alege o minoritate să decidă, înseamnă că cei ce au ales se consideră mai incompetenți decât cei aleși și evident nu au motive să protesteze la deciziile minorității conducatoare, pentru simplul fapt că problemele respective îi depășesc și sunt incapabili să facă astfel de aprecieri.

Dacă cei ce aleg ar fi capabili și ar crede că pot, măcar din când în când, să își dea și ei cu părerea nu ar mai alege o minoritate decidentă la modul absolut ci doar o minoritate care să decidă doar atunci când majoritatea nu are o variantă mai bună.

Paradoxul constă totuși în faptul că, dacă întrebi componenții majorității (ce au desemnat o minoritate să decidă pentru ei la modul absolut) dacă ei sunt incompetenți sau incapabili de a lua sau a se pronunța pe diverse decizii, cam toți vor răspunde că NU. Cam fiecare component al majorității va afirma că EL este capabil să discearnă și ar ști ce e bine pentru el sau pentru alții, dar în același timp el va susține că ceilalți sunt incapabili.

Fiecare component al majorității (ce a participat la desemnarea minorității conducătoare) se vede pe el ca fiind în minoritate, parte a celor ce ar trebui să fie aleși, și, logic, e un aspirant la a deveni un conducător sau de a face parte din cercul de apropiați al conducătorilor… Cu toate astea, atunci când nu apucă să facă parte din conducere el va afirma că face parte dintr o majoritate nedreptățită.

Ce este interesant în toată povestea asta este faptul că atunci când un component al majorității prinde loc în cercul minoritar conducător, faptul că este minoritar nu l mai deranjează deloc. Atunci dorința majorității este neimportantă și majoritatea este proastă… dar când nu prinde un loc între cei aleși… brusc majoritatea devine extrem de inteligentă și legitimă în cererile ei.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.