Cum s a deturnat un referendum, pe înțelesul tuturor

1) Date generale :

Referendumul a avut loc la 22 noiembrie 2009, având ca subiect trecerea la parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300.
Buletinele de vot cu cele două întrebări ale referendumului au fost tipărite în două culori diferite, buletinul de vot nr. 1 în culoarea negru, iar buletinul de vot nr. 2 în culoarea albastru.

Cele două întrebări au fost:

Sunteți de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?
Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?

Pentru a fi validat, era nevoie de prezența la urne a unui procent de 50%+1 din numărul de alegători, condiție care s a îndeplit. Au participat la vot 50,95 din cetatenii cu drept de vot, referendumul fiind validat de catre BEC (Biroul Electoral Central)

Rezultatele finale ale referendumului :
– 77,78% din alegători (6.740.213) s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral
– 88,84% (7.765.573) au votat pentru reducerea numărului de parlamentari
Parlamentul era obligat să acţioneze în sensul dat de rezultatul referendumului.

2) „Motive” ce au stat la baza „justificării” deturnarii :

Pentru trecerea la Parlament unicameral era necesară modificarea Constituției, procedură care se validează printr-un alt referendum.
Reducerea numărului de parlamentari se face prin lege organică, inițiată şi adoptată în Parlament şi promulgată de şeful statului.
Potrivit legilor, Parlamentul era obligat să schimbe toată legislatia aferentă pentru a respecta voința populară.
Intre aceste texte de lege ce trebuiau schimbate figura și Constituția României, iar pentru modificarea ei, în Parlament erau necesare voturile a doua treimi din plenul celor doua camere.

3) Manevrele, sau cum au deturnat referendumul :

Pentru ca o lege organică să fie adoptată, o majoritate a tuturor parlamentarilor aleși trebuie să aprobe legea (deci nu doar o majoritate a celor prezenți la vot).
In cazul reducerii numărului de parlamentari la maxim 300 nu era necesar nici un alt referendum.
Parlamentarii trebuiau doar să umble la cifre și să o aprobe, ori să convoace noi alegeri și să lase pe alții să o facă dacă ei nu erau capabili.

Doar ca, problema reducerii numarului de parlamentari nu este, conform legii 3/2000, o problema de „interes national”. Asa ca nu intra in atributiile presedintelui.

Pentru trecerea la Parlament unicameral, rezultatele referendumului puteau fi interpretate direct ca o revizuire a Constituției în acească privință. Nu cetățenii sunt de vină că „aleșii” nu au menționat explicit faptul că prima întrebare necesită modificarea Constituției, deși ei stiau foarte bine acest lucru.
Altfel, referendumul era doar informal.

Constituția spune foarte clar că referendumul pentru modificarea ei (a Constituției) se face după ce se votează (pozitiv) în Parlament.

Propunerea de revizuire poate fi inaintata, conform Constitutiei, astfel :

ARTICOLUL 150
(1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
(2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

In schimb, referendumul se convoacă, conform Constituției, astfel :

ARTICOLUL 151
(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Deci, întâi se votează proiectul în Parlament, dacă trece, se continuă cu un Referendum. Nicidecum invers. Nu că așa e normal, dar așa este la ora actuală în Constituție.

4) Curtea Constituțională a României :

A precizat, printr-un comunicat de presă, că, Legea Alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, încalcă voinţa poporului exprimată prin vot la referendumul din 2009.
Augustin Zegrean, presedintele CCR :
„Acest comunicat a fost transmis presei deoarece eram acuzați că noi, judecătorii de la CCR, suntem vinovați de faptul că a crescut numărul de parlamentari și, implicit, și cheltuielile bugetare cu ei. Prin acest comunicat de fapt am reluat hotărârea Curții Constituționale din iunie 2012, când, între altele, am adus aminte legiuitorului că trebuie făcute modificari legislative care să respecte voința poporului, exprimată prin referendumul din 2009, care cerea un număr maxim de 300 de parlamentari”

5) Bataia finală de joc :

După referendum, de la 471, numărul de parlamentari români, nelimitat prin vreo lege, a continuat să crească prin efectele redistribuirii de scaune parlamentare de la alegeri. În iulie 2015, numărul de parlamentari din România era de 588 !

6) PS (părere personala)

Referendumul a fost convocat de către Președinte. Conform Art. 90 din Constituție, el poate convoca, direct, doar referendumuri pe probleme de maximă importanță națională, cel privind revizuirea Constituție fiind reglementat separat la Art. 150 și Art. 151.

Așadar, cel pentru reducerea numărului total de parlamentari nu afecta Constituția, dar nici nu se integra la Art.12 din legea 3/2000 privind intitierea unui referendum, celălalt, viza modificare Constitutiei, deci nu putea fi initiat direct de Presedinte.

Faptul că au fost „puse” împreună, din punctul meu de vedere, a reprezentat o manevră prin care voința populației să poata fi eludată, totul fiind în final doar o luptă între cei din „sistem”, pentru putere.

Aveti aici legea 3/2000, care la Art.12 reglementeaza ce inseamna „probleme de interes national”

Deci, in final, daca cetatenii doresc altfel, sa nu mai depinda de „bunavointa” parlamentarilor, pot schimba sistemul, pot introduce „democratia directa”. Dar atata vreme cat nu doresc asta si le convine sa aibe „reprezentanti” care se joaca cu ei… asta e crunta realitate.

Cititi in continuare si Cine raspunde pentru deturnarea referendumului ?

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.