CCR vs SRI

Din nou cetățenii sunt puși între ciocan și nicovală în privința luptei pentru putere dintre diversele grupuri de interese ce manevrează instituțiile statului.

De curand CCR, a declarat ca neconstituțională intervenția SRI în justiție. Mai pe scurt a declarat că este neconstituțional ca în dosarele penale să se folosească interceptări făcute de către SRI.

Evident, guvernul a intervenit la rândul lui printr-o „ordonanță de urgență”, a făcut un artificiu, a răsturnat decizia CCR și a făcut să para totul constituțional.

Pe de altă parte, la nivelul de corupție existent în România, în toate instituțiile, este greu de presupus că cineva poate ajunge în posesia unor dovezi concrete care să îi demaște pe cei corupți dacă nu este „urmărit, înregistrat” prin mijloace „specifice” agențiilor de spionaj.

Nu stiu ce variante ar fi posibile, în afara unei schimbări totale de sistem, adică trecerea de la „reprezentativitate” la „democrația directă” dar la ora actuală, tactica folosită de ambele tabere este incorectă.

Niciodată sistemului nu-i pasă de părerea cetățenilor cu excepția cazului în care o parte a sistemului dorește să preia controlul unei alte părți. Atât. Nimic pentru sau în folosul cetățenilor.

Evident că pe lângă dezastrul din țară, e ușor să zici… eu nu am nimic de ascuns, doar că, atunci când instituția cu „ascultatul” va ști totul despre fiecare va fi deja prea puternică pentru a o mai putea face să „uite” ceea ce nu era de competența ei.

Iar atunci când vine vorba de ales „reprezentanți”, toate lucrurile ce astăzi vi se par mici sau că nu ar avea importanță, atunci când vor fi folosite (așa nevinovate cum par ele) profesionist de manipulatori de meserie vor deveni pârghii de șantaj asupra lor.

Pentru că altfel e văzut un om obișnuit, din mulțime ce a trecut odată „pe roșu” și altfel va fi el perceput când va candida pentru vre-o funcție sau după ce a fost ales într o funcție.

Si mă întreb… cine nu a trecut niciodată „pe roșu” ? (și nu mă refer doar la semafor, mă refer la orice abatere sau încalcare a vre-unei legi de care, poate nici nu sunteți conștienți că există).

Partea cea mai dureroasă este că, deși unii sunt bagați la închisoare, chiar pe bandă rulantă, deși suntem ascultați și monitorizati „în draci”, efectele nu se văd. Nu trăim mai bine, salariile nu cresc, sistemul sanitar și învațămantul continuă să rămână „la pământ”.

PS
Mai există și alte metode pentru a se stopa corupția, fară să fie necesar să renunțăm la drepturi și libertăți fundamentale

Transparența totală a veniturilor si cheltuielilor tuturor instituțiilor statului, a contractelor făcute de toate instituțiile publice, introducerea semnăturii digitale în intereacțiunea stat-cetățeni, ar fi mult mai „productive” și ar asigura nu doar „prinderea” infractorilor fără a mai putea recupera, de regula, și pagubele, ci chiar prevenția, dacă nu dispariția aproape totală a corupției și traficului de influență.

Cât despre CCR, sunt foarte multe țări în care nu există așa ceva. Oricum, noi cetățenii nu avem cum să ajungem la CCR, decât dacă beneficiem de „bunăvoința” unor alte instituții, lucru care nu se prea întâmplă.

Așa că, din punctul meu de vedere, câtă vreme cetățenilor le este interzis accesul direct la o instituție, aceasta nu este decât praf în ochi pentru a simula democrația.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.