La ora actuală. 99 % din partidele politice și grupurile apolitice, indiferent de cererile lor, susțin în continuare „democrația reprezentativă”. Conștient sau inconștient, chiar dacă vorbesc despre o schimbare de „sistem”, foarte puțini au înțeles că, de fapt nu există decât 2 sisteme : „dictatura = reprezentativitate” și „democrația = directă”.
Pentru a se putea realiza o schimbare de sistem, toate aceste grupuri, partide cu tot felul de revendicări, sau măcar majoritatea lor ar trebui ca, indiferent de ce își doresc punctual, scopul principal să fie „democrația directă”. Pentru ca nu mai exista alt sistem in afara celui actual. Singurul alt sistem este democrația directă.
Am ajuns la concluzia că este o iluzie ca toți cei ce își doresc „democrația directă” să se poată aduna sub aceeași „umbrelă”, cel puțin în România. Oamenii sunt mult prea înfierbântați, intoleranți, lipsiți de încredere unii în alții. Singura soluție viabilă, în acest moment, în România, mi se pare ca ar fi să existe mai multe, chiar foarte multe grupuri/ partide care să își dorească „democrație directă” ca scop principal. Nici nu e nevoie să comunice neapărat între ele, să se alieze, să se asocieze, doar să se lase în pace unele pe altele.
Dacă s ar întampla asta, inevitabil, indiferent de ceea ce doresc aceste grupuri/ partide punctual, odată ajunse în postura să facă schimbarea o pot face. Apoi nu au decât să înceapă să se lupte între ele pe lucruri punctuale și majoritatea cetățenilor să decidă pe care vor să le adopte.
Care e singurul lucru pe care să îl aibă in comun ?
Dorinta de a schimba sistemul, de a implementa democrația directă, un termen exact în care o vor face, dacă vor reuși să aibă majoritatea necesară și cam atât.
Restul, logistica (cvorumuri necesare, număr de semnături necesare pentru o inițiativă sau o retragere a unui ales sau ce ar dori ei să se întample într o democrație directă se va decide direct de cetățeni).
Toate aceste grupuri își pot propune logistica pe care o cred și cetățenii o aleg pe cea dorită. Nu văd sensul ca în cadrul unui grup să își dea unul altuia în cap pe lucruri ce ar trebui decise de alții, nu de ei. Ei pot cel mult să le propună. Dacă nu ajung la o concluzie în cadrul unui grup și vor neapărat ca pe lângă scopul principal, democrația directă, să „ofere” și detalii, sau „îndrumări” privind cum ar trebui să decidă cetățenii, nu au decât să își formeze diverse grupuri dedicate și „amănuntelor”.
Așadar, cei ce susțin „Democrația Directă” (de fapt singura formă de democrație posibilă) nu trebuie neapărat să fie prieteni, amici, nici măcar să se agreeze unul pe altul. Ba pot fi chiar dușmani, din punct de vedere personal, fiecare dorind altceva.
„Democrația Directă” nu înseamnă „uniformizare”. Nu înseamnă că devenim niște roboți și toți suntem identici și gândim la fel.
Putem avea puncte de vedere personale diametral opuse pe diverse probleme punctuale, chiar ireconciliabile.
Nu e vorba neapărat de a avea puncte de vedere diferite în privința unui obiectiv (în privința asta cred că mulți dorim cam aceleași lucruri), ci mai ales în privința pașilor de urmat pentru atingerea respectivelor obiective.
Susținătorii „Democrației Directe” pot fi grupați pe simpatii, teme comune de discuții sau de dezbateri pe subiectele punctuale fără însă a întina IDEALUL de democrație directă.
Ei, ca persoane private, sau ca membrii ai unor grupuri pot participa la manifestații cu revendicări punctuale.
Și după implementarea „Democrației Directe” va mai exista „viață” și probleme de rezolvat.
Întrucât adepții „Democrației Directe”, cum ziceam și mai sus, pot avea puncte de vedere diferite pe probleme punctuale, sau pe pașii de urmat pentru rezolvarea unei probleme, e și normal ca, după implementarea „democrației directe”, ei să se reorienteze și să formeze alte grupuri pentru a putea propune și încerca să convingă că punctele lor de vedere pe anumite probleme punctuale sunt juste.
Cei îi unește pe adepții „Democrației Directe” :
„Democrația Directă” vă permite ca orice problema care apare să se poată decide în timp real de către voi, cetățenii, funcție de situația de moment, și elimină dictatura grupurilor restrânse de interese (interne sau externe).
„Democrația Directă” nu vă rezolvă problemele ci vă ofera un cadru mai just, o metodă prin care să le rezolvați voi înșivă cât mai pacific posibil.
Majoritățile, într o „Democrație Directă”, pot fi mereu diferite. Unii pot fi într-o majoritatea pe o anume problemă și în minoritate pe o alta.
Dar chiar și atunci când faceți parte dintr-o minoritate, oricând aveți argumentele necesare pentru a convinge majoritatea că aveți dreptate, să o puteți face.