Platon pleacă de la presupunerea că un grup test de persoane este ținut fortat într-o pesteră încă de la naștere. Apoi ne spune că atâta vreme cât ei nu cunosc și „realitatea” nu o vor accepta, și, oricine vine din „realitate” și încearcă să le aducă la cunoștiința „realitatea” va fi ignorat.
In continuare, în baza acestui raționament el spune că lumea ar trebui condusă de înțelepți autoritari, pentru simplul motiv că marea majoritate a oamenilor sunt incapabili să discearnă.
Ce este greșit în raționamentul asta ?
1) Oamenii inca de cand se nasc sunt curiosi sa cunoasca „realitatea” si sa experimenteze.
2) Dacă cineva îi tine în „peșteră”, acel cineva este, de fapt, chiar așa zisul „înțelept”. Practic „înțelepții”, adică cei ce doresc să conducă, țin cu intenție oamenii într-o lume „manipulată” tot de ei pentru a își justifica necesitatea de „conducatori”.
Manipularea începe, de fapt, nu de la naștere ci odată cu primii ani de scoală. Inițial, oamenii au contact cu realitatea. Până la a merge la școală ei deja au primele cunoștiințe care îi ajută să discearnă.
Studii științifice au dovedit că oamenii se „nasc” buni. Că au discernământ și stiu să alegă între bine și rău. In continuare, tocmai așa zișii „înțelepți” sunt cei ce îi bagă în „intuneric”.
3) După cum tot el spune, chiar și cineva ținut într o peșteră, chiar de la naștere, odată ce vede realitatea își schimbă total percepția. Deci, procesul este reversibil.
Oamenii, lăsați să vadă realitatea, nemanipulați de așa zișii „înțelepți” nu au nici o problema în a își reveni.
Platon își „aranjează” totul (lăsându-se purtat de ură, deloc demna pentru un „filozof”) în așa fel încat să-i dea rezultatul dorit. Oricine poate ajunge la un rezultat dorit de el atunci când toate „variabilele” au doar scopul de a susține enunțul său.
https://www.quora.com/What-are-some-criticisms-of-Plato-and-his-philosophy