O societate auto-determinată nu necesită legi

Legile au fost „inventate” în primul rând pentru a proteja interesele private și a ne obliga la plata taxelor. Într-o lume a abundenței, aceste legi ar deveni redundante.

Nu avem nevoie de legi pentru a ne proteja, este suficientă moralitatea noastră bazică. Suntem o specie socială. Cu toții avem un spirit de umanitate pe care îl experimentăm zilnic în relațiile cu colegii de muncă, de școală, cu prietenii și familiile noastre, și chiar cu străinii, chiar și în vremuri de criză. Când stresul financiar dispare, oamenii sunt buni unul cu altul.

Diferențele ideologice dintre noi – cultură, religie, naționalitate, etc – sunt artificiale, și diferentele majore ce duc la puncte de vedere diferite, în marea lor majoritate sunt datorită inegalităților.

Atâta timp cât nevoile noastre de supraviețuire sunt asigurate, nu mai rămâne nimic pentru a ne lupta între noi, sau, cel puțin, nimic pentru care să merite să mori sau să ucizi.

De câte ori ați făcut apel la legi în interacțiunile cu alți oameni obișnuiți ca și voi ? De câte ori ați apelat în viața vostră la un Tribunal, nu din necesitatea de a reglementa ceva față de stat sau pentru pentru că alte legi vă impuneau ci doar pentru că pur și simplu ați simtit că ați avut nevoie de un judecător sau un ca un Tribunal să vă spună ce este bine și ce este rău ?

Am ajuns de „râsul” Universului să avem nevoie de legi care să ne reglementeze organizarea între noi. Să ne spună pas cu pas cum trebuie să ne întâlnim pentru a lua o decizie în cadrul unui grup constituit pe reguli tot de noi făcute. Legi care să „ghicească” relele intenții a câtorva. Am ajuns ca, pentru câțiva descreierați, care ar fi putut fi puși la colț prin atitudinea majorității, să ajungem să ne reglementăm și cum să trecem strada, sau, să nu aruncăm gunoiul în mijlocul străzii. Si evident, că având atâtea legi, nimeni nu mai ia nici o atitudine, toți așteaptă ca „legile” să facă treaba în locul lor.

Si, în final, când ajungi în fața unui judecător, oricum decizia lui e interpretabilă, marja de interpretarea a legilor este extrem de mare, rareori părțile simt că li s a făcut „dreptate”, sau că s a făcut o judecată „dreaptă”. Doar că având atâtea legi, nemaivând loc de ele, am început să încetăm să mai gândim, să fim toleranți, să găsim soluții amiabile de rezolvare a problemelor… ce rost ar mai avea să o facem dacă oricum… avem câte o lege pentru orice.

Sursa de inspirație : Mecanismele unei societati libere

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.