Democrația directă și sclavii

Zic unii ca, în Atena antică, dacă sclavii erau excluși de la vot nu ar fi fost democrație directă.

Într o democrație directă votează TOȚI cei ce au DREPT de vot.

Nici acum, nu votează, în alegerile generale, persoane care nu sunt cetățeni ai țării respective. Nici acum minorii nu votează. Iar „vârsta” până la care cineva este considerat „minor” este și ea în schimbare.

Și până nu demult în nici o țară așa zis „democratică” femeile nu au avut drept de vot.

În așa zisa democrație a USA, chiar și astăzi sunt state în care dreptul de vot nu este „automat”.

Pentru a putea vota, trebuie să te înregistrezi cu o anumită perioadă înainte de alegeri. În alte state dreptul de vot al celor condamnați la închisoare este restricționat, chiar și după ispașirea pedepsei.

Aproximativ 6 milioane de americani (2,5% din numărul celor cu drept de vot) nu au drept de vot pentru că au fost condamnați la un moment dat la pedeapsa cu închisoarea.

Să nu mai vorbim de cetățenii americani din Puerto Rico, Guam sau Insulele Virgine, care nu au drept de vot pentru că statele respective ar „aparține” doar de USA dar nu sunt considerate state constituente. Interesant, nu ?

Așa că, „afirmația”, cum că democrația directă Ateniana, care a fost în uz acum peste 2.000, nu ar fi fost democrație directă pentru că nu toți aveau drept de vot e o tâmpenie.

Un alt „mit” invocat de detractorii democrației directe ar fi că democrația directă ateniană nu a rezistat. Democrația directă ateniană a rezistat cca 200 de ani, într o perioadă în care nu exista internet, în care, în toată lumea, singura lege era doar ce a a „sabiei”.

Intreb si eu :
Cât a rezistat „democrația reprezentativă”. Aveți impresia că mai aveti parte măcar de așa ceva (dacă ați avut) ?

Presupunând că democrația directă nu ar rezista, din nou, mai mult de 200 de ani:

Nu doriți pentru voi și copiii vostrii, și pentru copiii copiilor voștrii… și tot așa vre o 200 de ani de acum încolo, să nu mai fiți doar o „masă de manevră” ci să fiți chiar masa care își manevrează destinul ?