Daca incălcarea legilor se pedepsește si nimeni nu poate invoca „necunoașterea” unei legi pentru a scăpa de pedeapsă… nu e logic ca este echivalent cu faptul ca orice om ce poate suporta o pedeapsa pentru incalcarea unei legi este capabil sa o inteleaga si inainte ca respectiva prevedere sa devina lege ?
E noaptea mintii sa sustii ca cineva este capabil sa inteleaga niste legi odata ce ele intra in vigoare dar era incapabil sa le inteleaga penrtu a-si exprima parerea pe respectivele propuneri inainte ca ele sa devina legi.
De ce ar trebui sa suportam consecintele pentru incalcarea unor legi din moment ce… cei ce le au dat… au considerat ca suntem incapabili sa participam la elaborarea lor sau sa le intelegem ?
Nu este normal ca statul să pună toate legile în dezbatere publică, să explice toate legile întregii populații ce este obligata sa cunoasca acele legi și întreaga populație cu drept de vot (cei fara drept de vot, minori, sau alienați mintal nesuportând rigorile legii) să își exprime opțiunea pentru fiecare lege ?
Nu e normal, dacă toți sunt obligați să cunoască legea, toți să poată și contribui la „facerea” legilor ? Nu e normal să existe un învațământ gratuit care să te abiliteze să contești/ inițiezi legi?
Cum este posibil să fie date ordonanțe de urgență (peste noapte) și să ceri populației să le cunoască ? Cum e posibil să dai mii de legi pe an și să ceri populației să le cunoască ?
Am ajuns în situația absurdă ca nici măcar absolvenții de drept să nu cunoască legile, decât într o mică măsură și pe o specialitate anume (sâc !)
Singura explicație ar fi că fiecare dintre noi ar trebui să fie la un moment dat un „infractor”, astfel ca statul să conducă o populație de posibili infractori (fără voie) care se simt cu musca pe caciulă că nici ei nu sunt corecți.
Dar singurii infractori in ecuația asta sunt cei ce se consideră „reprezentanți” ai democrației și își impun vointa fără să aducă la cunoștiința în mod explicit și fără să ceară acordul cetățenilor cu drept de vot.
Democrația directă (care in fond este singura democrație reală) nu numai că ar trebui introdusă ca formă de guvernare, dar ea ar trebui să fie predată obligatoriu în școli. În întreg învățământul obligatoriu. Pentru că toți suntem „obligați” să cunoaștem legile. Necunoașterea legilor nu te scapă de pedeapsă.
Culmea, în prezent nici măcar Constituția țării nu mai este materie obligatorie.
Și ca absurdul sa fie maxim, pentru a putea avea acces la consultarea legilor mai trebuie să și plătești. În loc ca legile să fie puse la dispoziția cetățenilor în mod gratuit, statul face si din asta o afacere.
Ce este in fond democrația directă ?
Dreptul tututor de a participa la legiferare, de a își exprima optiunea pe legi, de a contesta legi.
Nu doar pe cunoștiințele generale pe care dacă nu le cunoști nu implică o pedeapsă ar trebui să se bazeze educația ci, mai ales, pe cunoștiințele obligatorii, care îți decid viata.
In final… chiar admitand ca ar fi prea complicat sa se voteze fiecare lege (ordinara) in parte… este evident ca… macar Constitutia, legea fundamentala a statului ar trebui sa fie sub controlul cetatenilor.
Sa poata fi modificata/ completata si partile ei ce nu permit derogari la legi sa devina chiar ele legi aplicabile in litera lor. Deasemenea, cetatenii sa poata decide prin referendum abrogarea/ modificarea unei legi ordinare ce incalca prevederile Constitutiei… in cazul in care institutia abilitata sa faca asta nu o face.