Democrația directă și telefonul rootat

Probabil că mulți dintre voi aveți un aparat (telefon/ tabletă) ce funcționeaza pe Android.
Unii dintre voi au auzit de „rootarea” respectivului aparat.

Ce înseamnă asta ?

A lua puterea de control asupra aparatului vostru din mâinile producătorului și a o trece în întregime în mâinile voastre. În momentul în care faceți asta o întreaga lume noua vi se deschide în față. O să descoperiți funcții ale telefonului/ tabletei voastre despre care credeați că sunt imposibil de realizat.

E adevărat că, dacă nu vă informați, puteți să vă virusați aparatul, dar pentru asta există antivirus.
Sau puteti să instalaăi întregul sistem de la inceput. Ba chiar un alt sistem de operare (Ubuntu, de exemplu).

Puteți controla ce aplicații să pornească odată cu pornirea telefonului, să decideți ce permisiuni acordați fiecărei aplicații, să le „înghețați” (adică sa le puneți în conservare fără a le dezinstala).

Puteți, în cazul în care aveți o tabletă fără sim card, să îi atașați un USB extern cu date mobile.
Să îi atașați capacități de stocare/ redare externă (USB, card de memorie).

Singurul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă informați, să nu vă lasați „manipulați” de tot felul de aplicații „îmbietoare” care vă promit „marea cu sarea”.

Odată ce v ați rootat telefonul, deci aveți posibilitatea să faceți ce vreți cu el, nu intrați pe „mâinile” altor „manipulatori” care vor încerca să profite de telefonul vostru „rootat”.

Dacă ați preluat controlul asupra aparatului vostru, stați informați și faceți ce doriti cu el, dar în cunoștiință de cauza.

La fel se întâmplă și în cazul democrației directe.
Nu va fi suficient să „preluați” puterea de la „reprezentanți”.

Va trebui să mai și fiți interesați de probleme cu care se confruntă o țară, de problemele celorlalți membrii ai societății… și mai ales… să aveți grijă la cine „plecați urechea” în momentul în care lansați o inițiativă legislativă sau votați la un referendum.

Doar fiind informați și în cunoștiință de cauză o să știți să vă folosiți cu adevarat libertatea pe care o veți avea.

Și dacă cumva greșiți, votați într un referendum o lege greșită, aveți totuși posibilitatea să o „resetați”. Pentru că, într o democrație directă, cetățenii au controlul asupra sistemului.

Exact ca în cazul unui telefon rootat.