COMUNICAT privind Referendumul

Prin prezenta, Partidul ”Democrație Directă România”, cu sediul în România, str. Aurel Vlaicu nr.154, sector 2, București, înregistrat conform dispoziţiilor Deciziei civile nr. 58 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a Civilă, în dosarul nr. 34098/3/2015, în şedinţa publică din data de 21.10.2015, definitivă prin neapelare la data de 26.11.2015, vă aducem la cunoștință următorul:

COMUNICAT privind Referendumul din 6-7 Octombrie 2018

Consecvent respectării programului asumat și intențiilor declarate de-alungul timpului, partidul Democrație Directă România înaintează cetățenilor, spre o lucidă analiză, aprecierile sale legate de referendumul recent încheiat (6-7.10.2018).

SUVERANITATEA POPORULUI ROMÂN – UN PRINCIPIU GOLIT DE CONȚINUT!

După cum bine știți articolul 2 alineatul 1 din Constituția României spune:
“Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.”, iar conform alineatului 2 : “Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”.

Deci pârghiile folosite de către popor pentru a-și exercita suveranitatea sunt:
1. Organele reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte.
2. Referendumul.

În opinia noastră aceste două pârghii oferite cu drag prin Constituție poporului suveran, sunt un cadou otrăvit atât timp cât:

a. Alegerile se desfășoară fără a fi impus vreun cvorum de participare, fapt care anulează efectul unui BOICOT al populației legat de calitatea candidaților si programele de guvernare propuse de către aceștia.

b. Referendumul pentru probleme de interes național, conform art.90 din Constituție poate fi inițiat doar de către Președintele României, după consultarea Parlamentului.

c. Referendumul național și cel local, conform articolului 5 din Legea 3/2000 actualizată, este valabil “dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente” și “este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente” fapt care face ca un eventual BOICOT sa aibă efect.

d. Referendumurile pentru revizuirea Constituției, pentru demiterea Președintelui și pentru probleme de interes național trec prin sitele dese ale Parlamentului care astfel își depășește rolul consultativ devenind practic inchizitor si cenzor al voinței populare (conform articolelor 6, 8, 11, 12 din Legea 3/2000 actualizată).

Ținând cont de cele exprimate mai sus considerăm că în România poporul nu este suveran, adevărata putere fiind de fapt in mâna Parlamentului și Președintelui țării într-un mod cu totul disproporționat datorită faptului că pentru unul și același proces, VOTUL (fie el in alegeri sau referendum), se aplică o dublă măsură. Motiv pentru care cel mai simplu răspuns la o propunere, BOICOTUL în cazul alegerii reprezentanților, nu are nici un efect, iar în cazul REFERENDUMULUI (așa cum a dovedit cel din 6-7 Octombrie 2018) are un efect
devastator.

În opinia noastră, pentru restabilirea unui relativ echilibru se impune fie modificarea Legii Referendumului în sensul eliminării cvorumului de 30%, fie modificarea legilor electorale în sensul introducerii acelorași condiții, respectiv cvorum de 30% cu 25% opțiuni valabil exprimate.

Referitor la Referendumul eșuat din 6-7 Octombrie 2018, considerăm că poporul a fost privat de Dreptul la informație stipulat de articolul 31 din Constituție, în primul rând, datorită faptului că mediatorul prevăzut de articolul 80 din Constituție nu și-a îndeplinit fișa postului. Tăcerea domniei sale, atunci când în campania electorală au fost aruncate informații false în totală contradicție cu normele legale în vigoare este cel puțin complice cu punctul de vedere exprimat de formațiunea care a lansat informația falsă.

Solicităm pe această cale URMĂRIREA PENALĂ IN REM a celor ce se fac vinovați de răspândirea de informații false contrare legii de desfășurare a referendumului și a complicilor acestora care nu au informat corect cetățenii atunci când aveau datoria constituțională sau legală să o facă.

Biroul permanent al partidului
Democrație Directă România

Azi, 16 Octombrie 2018

________________________________________

Despre ”Partidul Democrație Directă România”:

”DDR” este un partid politic înființat în anul 2015, ca urmare a schimbării legii partidelor politice și relaxării condițiilor necesare înregistrarii unei organizații politice. ”DDR” a luat ființă prin cristalizarea voinței unui grup de oameni de a se implica activ în promovarea în societatea românească a unui concept novator de organizare a vieții politice, anume Democrația Directă.

Singurul scop politic al ”DDR” este introducerea principiului Democrației Directe în Constituție, pentru a crea premisele construirii unui sistem cu adevărat democratic, modern, care să permită fiecărui cetățean român participarea activă la conducerea țării. În acest sens, ”DDR” promovează prin orice mijloace disponibile conceptul Democrației Directe, în încercarea de a reda poporului român încrederea în forțele proprii și de a asigura un viitor liniștit și prosper generațiilor următoare.

 

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Comunicate. Salvează legătura permanentă.