Despre exceptia de neconstitutionalitate

Constitutia are „0” valoare in a impune vointa cetatenilor asupra clasei politice. Ea nu este o lege. Singura legatura dintre Constitutie si „legi” este CCR, adica, Curtea Constitutionala… prin „exceptia de neconstitutionalitate”.

Cetatenii, cica, pot ridica „exceptii de neconstitutionalitate”. Adica… daca i se pare cuiva ca o lege sau prevedere a ei incalca Constitutia… in teorie, in cadrul unui proces in justitie sau printr o petitie catre „avocatul poporului”, un cetatean ar putea ajunge sa solicite CCR „sa faca ceva”.

Avem astfel 3 posibilitati prin care se pot ridica exceptii de neconstitutionalitate

1) Printr un proces in justitie, doar in cazul in care cineva este afectat in mod direct de o lege sau o prevedere a ei. Culmea… desi exceptia se ridica pentru ca esti direct afectat, tu personal… procesul merge in continuare… instanta se pronunta pe lege asa cum e… fara a mai astepta decizia CCR. Deci, ridicand o exceptie pentru o problema ce te afecteaza pe tine… poti eventual spera sa faci un bine altora… in vitor… ce ar fi posibil sa se loveasca de aceeasi problema.

2) Printr o petitie catre avocatul poporului. In cazul asta exceptia se poate ridica si fara a fi afectat in mod direct, deci pe principii mai generale… doar ca… „avocatul poporului” desi ar trebui sa fie total in slujba cetatenilor el este tot o „chestie politica”, tot parte a sistemului politic. A tine sau nu seamna de petitia ridicata de cetateni e la „buna lui placere”. Si, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, „avocatul poporului” se activeaza doar in cazul in care exceptia este ridicata de cineva din sistem. Cele ale cetatenilor sfarsesc aproape inevitabil la „cosul de gunoi”.

3) De institutii sau membrii ai institutiilor din sistem (pentru reglari de conturi in cadrul sistemului)

Sa presupunem ca se ajunge in final si la CCR.

Cum CCR, este tot parte a sistemului politic, deci o institutie eminamente politica, evident ca ea este mana in mana cu celelaltre institutii politice. Chiar daca uneori, aparent, pare ca da dreptate cetateanului in lupta cu o „lege”, nu este decat praf in ochi. Sistemul are deja pregatite alte variante prin care va restrange dreptul respectiv.

Dar chiar daca CCR nu ar fi politica si chiar daca ar judeca „drept”, ea nu poate OBLIGA la respectarea deciziei sale pentru ca nu detine in subordine „organul excutiv” care ar putea face asa ceva.

Exceptiile de neconstitutionalitate au 2 functii :

1) Pentru ca parti ale sistemului sa poata eluda legile si/ sau sa si regleze conturile

2) Ca supapa de refulare pentru cetateni, in special pentru cei ce au impresia ca prin „Justitie” se poate rezolva ceva la cel mai inalt nivel… doar ca… foarte putini stiu ca… CCR nu are nici cea mai mica legatura cu Justitia si cu normele de drept.

Iar Justitia fiind supusa legii… evident ca si ea este subordonata politicului… legile fiind de fapt regulile impuse cetatenilor de catre politicieni.

Singura varianta in care Justitia ar fi putut avea un gram ridicat de libertate ar fi fost daca ea era subordonata direct Constitutiei… daca Constitutia era o lege efectiva… si… daca Constitutia era in mana cetatenilor.. adica daca ea reprezenta contractul social facut de cetateni pentru a fi respectat de catre politicieni.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Constitutie si legi și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.