CCR si Constitutia

Constitutia trebuie interpretata in conformitate cu dorinta celor ce au elaborat o si… evident… a poporului, a cetatenilor ce a validat dorinta respectiva printr un referendum.

Daca legiuitorii actuali doresc sa modifice ceva… nu au decat sa propuna modificarea Constitutiei. De aia e necesar un referendum pentru modificarea Constitutiei… tocmai pentru a nu le permite sa legifereze orice si oricum vor ei…

Si nici CCR sa o poata interpreta intr o marja asa de larga sau dupa propria vointa nu e deloc normal si corect. Ba este chiar o incalcare a Constitutiei sa i rastalmaceasca intelesul.

Practic… CCR, membrii CCR, de fapt, nu ar trebui sa interpreteze nimic… ci sa decida conform cu ce au vrut „legiuitorii constitutionali” in acel moment.

Daca CCR interpreteaza „dupa capul lor” si nu decid conform cu ce au vrut „legiuitorii constitutionali” atunci cand au „scris” Constitutia…. asta inseamna de fapt ca… CCR… modifica Constitutia si se transforma in „legiuitor constitutional” sub o forma mascata.

Da… conditiile (socio-politice) se pot schimba in timp… dar de aia avem Constitutie… sa se modifice Constitutia nu sa se emita legi contrare vointei exprimata in Constitutie sau CCR sa aiba interpretari personale diferite de vointa initiala a celor ce au „scris” Constitutia… si… evident… a poporului ce a votat o la referendum.

Asadar, CCR ar trebui sa inceteze a fi o „institutie zeisificata”, a carei membri au puteri absolute de a interpreta „legea fundamentala” dupa bunul lor chef.

CCR ar trebui doar sa verifice care a fost dorinta „legiuitorilor constitutionali” (verificand motivarile, transcripturile dezbaterilor din acel moment si orice alte documente le poate dezvalui dorinta legiuitorilor)… si implicit dorinta si VOINTA poporului ce a votat Constitutia la referendum… in momentul elaborarii si adoptarii ei.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Constitutie si legi și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.