Despre abuzul în serviciu

Constituția României

Art.115
(4) Guvernul poate adopta ordonanțe de urgenţă numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

Dacă populația ar fi sancționat de fiecare dată cu ieșiri în stradă ORICE „ordonanță” (chiar și pe cele „bune”) ce încalcă Constituția (așa cum o înțelegem noi… nu cum o interpretează CCR sau alte „instituții)… nu am fi ajuns unde am ajuns.

Definiția pe scurt a ceea ce înseamnă „abuzul în serviciu”:

„Folosirea intenţionată de către o persoană publică a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale”

Mai departe… legea îl consideră în general a fi abuz când „interesul material” depășește o anumită sumă sau când se încalcă legea.

Cu toate astea, părerea mea este că „abuzul în serviciu” este una din cele mai grave abateri pe care le poate comite cineva aflat într o funcție publică. Mai grav chiar decât „corupția”.

In timp ce „corupția” vine din „exterior” și poate afecta pe oricine (nu doar prin mijloace materiale ci și prin șantaj direct sau indirect asupra persoanei sau apropiaților persoanei ce se vrea a fi coruptă)… și o persoană coruptă la un moment dat poate redeveni onestă și corectă în absența „corupătorului”… abuzul de putere este permanent și este generat de un „resort” intern: „Setea de putere”.

Abuzul în serviciu este de fapt inamicul numarul 1 al „democratiei”.

Tocmai posibilitatea comiterii abuzului în serviciu este și o invitație pentru corupători. Iar dacă „corupătorii” nu apar singuri… cel ce poate comite „abuz în serviciu” îi va invita sau chiar forța să apară.

Abuzul în serviciu nu e neapărat doar atunci când se încalcă legea… ci și atunci când se forțează limitele ei.

Din nefericire… legile nu au cum să înlăture vreodată „abuzul în serviciu”. El poate fi înlăturat doar prin „Transparența” totală a statului față de cetățeni și prin dreptul cetățenilor de a retrage persoanele aflate în funcții de decizie atunci când cetățenii simt că persoana începe să devină dictatorială.

Eradicarea abuzului în serviciu nu va avea loc doar prin băgarea la pușcărie a celor ce abuzează ci prin a da cetățenilor controlul asupra funcțiilor și instituțiilor ce favorizează comiterea de abuzuri.

Pentru că… așa cum spuneam mai sus… abuzul în serviciu… este… în cele mai multe cazuri… doar o manifestare a pornirilor dictatoriale ale cuiva. Si el se poate manifesta fără nici o influență externă… fără a exista nici măcar un interes material.

Ba chiar… de foarte multe ori… cel ce are posibilitatea de a abuza de putere îi provoacă… ba chiar îi forțează pe alții ce depind de el să îl „corupă”.

O mare problema a societății este faptul că.. atunci când cineva comite un „abuz de putere” dar face ceva bun… este trecut cu vederea… ceea ce mai târziu… favorizează apariția „cultului personalității” și a dictaturii.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.