Analfabeți funcționali sau alergici la citit?

Cu ceva timp in urma a aparut o stire cum ca 42% din romani ar fi „analfabeți funcționali

„Analfabetul functional” este o persoana care știe să citească, dar nu înțeleg ceea ce a citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni”

Eu ma indoiesc profund ca procentul este real. Adica… ma indoiesc ca ar fi asa de multi.

In primul rand pentru a determina daca sunt analfabeți funcționali ei trebuie sa CITEASCA. Nu cred ca numarul celor ce mai citesc „ceva” in Romania se apropie macar pe departe de 42 %.

Probabil ca numarul celor ce citesc si altceva, in afara de citatiile prin care sunt „invitati” sa si plateasca taxele sau „instructiuni” ce tin strict de profesia lor (si astia daca inteleg ce citesc nici nu pot fi „analfabeti functionali”), nu depaseste 10 % din totalul populatiei.

Oamenii nu mai citesc nici macar contractele prin care se obliga sa faca ceva, nu mai citesc ziare „pe hartie”… ce sa mai vorbim de „alt fel” de citit.

Majoritatea primesc doar „informatiile” de a gata de la TV sau din „reclamele” stralucitoare. Chiar si pozele de pe FB ce sa vehiculeaza in draci, daca au pe ele mai mult de 3-4 cuvinte trec neobservate.

Daca ar fi atatia analfabeți funcționali cred ca ne-am putea declara fericiti. Ar mai ramane doar sa gasim tipul de exprimare corespunzator astfel incat ei sa inteleaga.

Problema nu este ca ar citi si nu ar fi de acord, ca ar veni cu argumente valide care sa contrazica ceva sau ca ar cere explicatii daca nu inteleg ceva. Daca s-ar intampla asa ceva ar fi chiar foarte bine.

Problema este ca… practic… lumea are „alergie” la litere.

Si cand totusi de nimeresc cativa ce mai citesc… apar troli. Apar atat de prompt incat, cum se leaga o discutie cat de cat logica intre 2-4 persoane, reusesc sa o ucida din fasa.

Si in alte parti sunt troli, dar in genere numarul lor este mic, nu trece de 5% si sunt repede eliminati.

In Romania in schimb… trolli sunt atat de activi… de pe faza… si de multi, incat nu ofera timpul necesar celor ce ar putea sa i identifice si elimine… sa i depaseasca numeric.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.