Alegeri prezidențiale USA, ce urmează?

  • Post author:
  • Post category:Diverse

Pentru ca, se pare ca nici macar „clasa politica” sau unii „oficiali” din Romania nu cunosc procedura ce urmeaza si continua sa debiteze tot felul de prostii pe la televiziuni aveti mai situatia reala:

Nu există nici o lege federală care cere electorilor să voteze, așa cum au promis, dar 29 de state si Districtul Columbia au un control legal asupra modului în care electorii votează în Colegiul Electoral. Acest lucru înseamnă că electorii lor sunt „obligati” prin legea statului să voteze pentru candidatul care câștigă votul popular.

Deasemenea, sunt 21 de state care nu au cerințe sau control legal asupra, electorilor lor.
Indiferent de rezultatul votului popular din acel stat, electorii statului respectiv sunt în cele din urmă liberi să voteze în orice mod doresc, inclusiv sa se abțina, fără repercusiuni juridice.

Statele cu un control legal asupra electorilor lor sunt următoarele (in paranteza aveti articolul din legea statului care impune sanctiunea) :

Alabama (Code of Ala. §17-19-2)
Alaska (Alaska Stat. §15.30.090)
California (Election Code §6906)
Colorado (CRS §1-4-304)
Connecticut (Conn. Gen. Stat. §9-176)
Delaware (15 Del C §4303)
District of Columbia (§1-1312(g))
Florida (Fla. Stat. §103.021(1))
Hawaii (HRS §14-28)
Maine (21-A MRS §805)
Maryland (Md Ann Code art 33, §8-505)
Massachusetts (MGL, ch. 53, §8)
Michigan (MCL §168.47)
Mississippi (Miss Code Ann §23-15-785)
Montana (MCA §13-25-104)
Nebraska (§32-714)
Nevada (NRS §298.050)
New Mexico (NM Stat Ann §1-15-9)
North Carolina (NC Gen Stat §163-212)
Ohio (ORC Ann §3505.40)
Oklahoma (26 Okl St §10-102)
Oregon (ORS §248.355)
South Carolina (SC Code Ann §7-19-80)
Tennessee (Tenn Code Ann §2-15-104(c))
Utah (Utah Code Ann §20A-13-304)
Vermont (17 VSA §2732)
Virginia (§24.2-203)
Washington (RCW §29.71.020)
Wisconsin (Wis Stat §7.75)
Wyoming (Wyo Stat §22-19-108)

Curtea Supremă a SUA a decis că Constituția nu impune electorilor sa aiba un mandat imperativ dar nici invers, si prin urmare, fiecare stat poate decide cum vrea in legislatia proprie. Ba chiar partidele politice pot cere electorilor sa depuna un anumit gaj ca semn de buna credinta ca va vota pentru cel dorit de partid.

Curtea Supremă nu s a pronunțat insa cu privire la faptul ca, sancțiunile, in caz ca ar fi dictate, si ar gasi acoperire in Constituție.

Drept urmare nici elector a fost vreodată judecat pentru ca nu a votat asa cum a promis..

De-a lungul anilor, în ciuda supravegherii juridice, un număr de electori au încălcat legea statului lor si nu au votat asa cum au promis. Cu toate acestea, contravnțiile sunt mai mult formale, delictul fiind minor sau pasibil de o amendă mică, 500-1.000 $.

Asadar, electorii sunt în cele din urmă liberi să voteze pentru cine cred ei, contrar dorinței publicului larg.

Electorii sunt desemnati de partide, de regula din randul membrilor proeminenti al partidului din acel stat. Astfel, fiecare partid desemneaza un numar de electori egal cu numarul de electori al acelui stat. Daca un partid castiga intr un stat si electorii acelui stat provin din cei desemnati de respectivul partid.

Între ziua alegerilor (8 Noimebrie) și ziua in care este programat votul Corpului Electoral (19 Decembrie) partidele pe de o parte si grupurile de interese pe de alta parte vor face tot ce pot astfel incat sa convinga electorii sa se conformeze sau din contra sa voteze invers decat votul popular din statul pe care il reprezinta.

Deja la aceasta ora (10 Noiembrie) Robert Satiacum, (elector de Washington), un fost susținător al lui Bernie Sanders, a declarat pentru Seattle Times că va refuza să o sprijine Clinton, indiferent de consecinte. Un al doilea elector din statul Washington, Bret Chiafalo, a declarat public ca nu este sigur daca va vota in conformitate cu rezultatul votului popular din statul sau. De reamintit ca, in Washington, H.Clinton a castigat cu o majoritate uriasa, de peste 91 %.

Ce urmeaza ?

– 19 decembrie 2016: Reuniunea Electorilor. Electorii se întâlnesc în fiecare stat și voteaza, la vedere, sub semnatura, atat pentru președinte cat și pentru vicepreședinte.

Buletinele de vot sunt transmise imediat astfel:
– un exemplar, cel original, se transmite presedintelui Senatului SUA (care este, de asemenea, vice-presedinte al Statelor Unite). Aceasta este copia care va fi luate în considerare în mod oficial mai târziu.
– copii ale exemplarului original ajung la secretarul de stat de stat si la Arhivele nationale si la judecătorul care prezidează în districtul în care alegătorii întâlnesc (aceasta fiind copia de rezervă care poate sa înlocuiască copia trimisa președintelui Senatului, dacă este pierduta sau distrusa).

– 28 decembrie 2016: Termenul limită pentru primirea buletinelor de vot din toate statele de către președintele Senatului. Nu există nici o penalizare pentru depasirea acestui termen.

– 06 ianuarie 2017: numararea buletinelor de vot. Congresul SUA se întrunește în ședință comună pentru a număra voturile electorale.

– 20 ianuarie 2017: Ziua Inaugurarii. Președintele ales devine președinte al Statelor Unite.

Surse:

http://archive.fairvote.org/?page=967

https://www.archives.gov/federal-register/electoral-college/electors.html

http://www.ncsl.org/research/elections-and-campaigns/the-electoral-college.aspx