Deci în USA a câștigat „răul cel mare”. Nu a funcționat la ei cu „răul cel mic”.
De fapt cine a stabilit că Hillary ar fi răul cel mic ?
Oare chestia asta cu „răul mai mic” nu este o manipulare încercată de cei ce se știu a fi în minoritate pentru a schimba decizia majorității ?
Sau, de fapt, nici nu e vorba despre asta ci doar despre a adune lumea „la urne” pentru a legitima pe oricare din cei 2 răi.
Dacă oferta era bună, oamenii nu trebuiau manipulați cu „răul cel mare”… ci ieșeau singuri la vot să aleagă ceea ce cred că era „bine”.
Pentru mine e extrem de clar că le era indiferent cine câstiga, altfel nu avea nici un rost ca democrații să riște cu Hillary. Toate sondajele arătau că Bernie Sanders va câștiga detașat față de Trump… și totuși au preferat o pe Hillary. E cel mai clar semn că celor ce erau în spatele ambilor, Hillary și Trump, nu le păsa cine câștigă.
Ce ne spune rezultatul alegerilor din USA ?
Că, cetățenii s au săturat să fie corecți din punct de vedere politic (political correctness) câtă vreme „politicienii” sunt incorecți cu cetățenii.
Pur și simplu lumea vrea ori bine ori rău. O vor ori albă ori neagră.
Măcar într o dictatură pe față toți cei asupriți au un punct comun: Inlăturarea dictaturii. Măcar atunci există un singur grup clar evidențiat și dispare varianta „răului mai mic”.
Astia „răi mai mici” din România, adică PNL și acoliții au fost părtași la uciderea oricărei încercări de democratizare cot la cot cu răul cel mare.
Au fost părtași la elaborarea legii electorale prin care s a restrâns (de fapt a fost suprimat pentru toți cei ce nu erau în sistem) dreptul de a fi ales. Au fost mână în mână cu PSD la distrugerea oricărei forme de opoziție, la stoparea oricărui partid nou de a participa în alegeri.
Au fost părtași la suprimarea dreptului la întruniri publice, la cel a dreptului de asociere, etc. Au mizat pe faptul că lumea, dacă nu are ce să aleagă pentru că ceea ce ar fi votat ei nu se va regăsi pe buletinele de vot, vor alege din nou „răul mai mic”.
Doar că, la fel ca în USA, nu cred că asta se va mai întâmpla nici în România, ca lumea să mai pună botul schema cu răul mai mic.
Oamenii nu mai vor să fie „politic corecți”… oamenii vor ca politicienii să fie corecți cu ei.
Restrângerea drepturilor cetățenilor în aproape toate statele din Europa inevitabil va duce la câștigarea alegerilor de grupurile radicale… pentru că sistemul actual a radicalizat populația.
Pe scurt despre sistemul alegerii președintelui în USA :
La alegerile prezidențiale din USA, cetățenii nu aleg direct președintele. Ei aleg un număr de „electori”, diferit de la stat la stat, funcție de populație… care apoi, în decembrie, vor alege din nou președintele.
Câștigătorul dintr-un stat ia toți „electorii” acelui stat.
Dacă nu făcea cele 270 mandate necesare… Senatul ar fi ales președintele… nu electorii.
Dacă un canditat adună cele 270 de mandate (adică de electori) … președintele va fi ales de electorii în Decembrie.
Deși poate să pară doar o formalitate… alegerea ce va fi făcută „electori” din luna Decembrie… de fapt nu e chiar așa.
Chiar dacă „Electorii” ar trebui, în principiu, să voteze conform votului popular… ei pot să nu o facă. Unele state prevăd pedepse dacă nu o fac… altele nu.
Cam asta e „democrația” americană. Poporul nu alege de fapt nimic… e totul un fel de teatru ieftin… din moment ce, indiferent de voința poporului la alegerile pentru președinte electorii se pot „suci” ulterior.
Nu faptul că poporul nu alege în direct președintele este problema ci faptul că poporului i se induce impresia că el este cel ce decide.
PS.
Președintele în USA este și Prim ministru. El este executivul suprem.
Dacă el ar fi fost ales direct de către cetățeni ar fi avut o prea mare „legitimitate”, ceea ce nu e normal. Ar fi echivalat cu alegerea de către cetățeni a unui dictator.
Congresul e cel ales direct și e normal ca el să fie „suprem” (asta dacă ar fi și ales corect și nu ar „vorbi” doar banii).
Dar și la ei există „chestia” cu „semnăturile de susținere” (probabil că de acolo au copiat și ai noștrii „legiuitori”) impusă partidelor ce participă în alegeri, așa că, vă dați seama că ajung în Congres doar partidele care trebuie.
In mod normal, executivul ar trebui să facă ceea ce decid cetățenii (sau reprezentanții în cazul unui „sistem reprezentativ”). Să fie 2 instituții cu același grad de reprezentativitate nu prea e normal.
In majoritatea statelor ce au cât de cât tendințe spre democrație reală, atât președintele (el fiind de fapt mai mult formal) cat si Prim ministrul este ales de Parlament.
Și în final pentru a vedea cât de diferit vede „establismentul” situația față de ceea ce vor cetățenii normali, vă pun mai jos rezultatele din Districul Columbia.
Districtul Columbia este centrul politicii americane, sunt de fapt toți cei ce lucrează pentru Casa Alba. Este o zona creată artificial și investită cu statut de „stat” unde huzuresc cei de iau deciziile.
H. Clinton 92.8% (260.000 voturi) – D. Trump 4.1% (11.000 voturi), asta în timp ce per nivel de țară Trunp a câștigat clar și detașat.
Totuși, ținând cont că în unele state faptul că electorii se „răzgândesc” nu se pedepsește, probabil că în luna ce vine, până la votul final ce va fi dat de electori… va fi o adevarată nebunie în a-i „convinge” pe electorii câștigătorului de azi (așa ziși ai lui Trump) să o facă (adică să se răzgândească).
Și încă un „amănunt” cu privire la sistemul electoral din USA:
Pentru a putea vota, trebuie să te înregistrezi cu o anumită perioadă înainte de alegeri. În alte state dreptul de vot al celor condamnați la închisoare este restricționat, chiar și după ispășirea pedepsei.
Aproximativ 6 milioane de americani (2,5% din numărul celor cu drept de vot) nu au drept de vot pentru că au fost condamnați la un moment dat la pedeapsa cu închisoarea.
Să nu mai vorbim de cetățenii americani din Puerto Rico, Guam sau Insulele Virgine, care nu au drept de vot pentru că statele respective ar „aparține” doar de USA dar nu sunt considerate state constituente. Interesant, nu ?
vezi si… Cum sau facut nominalizarile pentru functia de presedinte