Doar în dictatură nu e necesară implicarea cetățenilor

  • Post author:
  • Post category:Diverse

Populația, poporul, indivizii constituenți ai poporului, orice ați înțelege voi prin popor, ar vrea ca doar odată la 4 ani să se obosească să bage o „hârtie în urnă” și de acolo să iasă niște supraoameni care nu mai pot fi corupți, santajați, etc.

Ei bine, și ei sunt tot oameni, sunt supuși acelorlași vicii și slăbiciuni umane ca toți ceilalți. Ba chiar mai mult, ei fiind puțini și cu „nume și prenume” devin ținte fixe ale grupurilor de interese.

Faptul că li se dă un „salar” este egal cu 0 atâta vreme cât nu ai posibilitatea să-i „concediezi” sau să intervi atunci când ei „greșesc” (cu intenție sau din prostie, pur și simplu).

Dupa cum toți cam văd… faptul că cineva a acumulat o anume sumă de bani nu-l face să nu vrea mai mult, nu-l face mai onest sau mai moral.

De ce lumea are impresia că „aleșii”, dacă sunt bine plătiți nu ar vrea mai mult?

Singura varianta prin care îi poți condiționa este să îi poți controla și să îi faci să aleagă ori una ori alta.

In clipa aia vor cântări ce merită mai mult… avantajele oferite de societate odată cu funcția pe care o îndeplinesc sau riscul de a pierde… atât avantajele cât și libertatea.

Din moment ce ei sunt „intangibili” și câtă vreme deciziile politice nu se pedepsesc decât prin vot, și aia doar odată la 4 ani… nu văd de ce ei nu ar accepta toate avantajele posibile.

Așadar, atâta vreme cât populația, adică fiecare individ component în parte crede că singura lui „datorie” este să bage „hârtia în urnă”… nu are de ce să spere la mai bine.

„Democrația directă”, sau de fapt „democrația”… care nu poate fi decât DIRECTA, nu înseamnă că cineva vă obligă să votați orice… poate foarte bine exista varianta în care lipsa de interes a cetățenilor să echivaleze cu acceptarea deciziei „guvernanților”.

Democrația directă înseamnă să puteți interveni atunci când doriți. Nimeni nu vă obligă… dar cred că e mult mai indicat să puteți vota ceva decât să vă plangeți pe Facebook sau pe la colțuri.

Mai vin unii cu „argumentul” că ar trebui să-și piardă vremea să voteze non stop. Păi de ce să „trebuiască”? Nu votati daca nu va pasa. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să poți dacă și când vrei. Oricum majoritatea celor ce „nu au timp” atunci când „trebuie” ajung să-și petreacă mult mai mult timp criticând sau încercând să schimbe sau să ocolească toate legile tâmpite cu care suntem asaltați.

Până la democrație directă, dacă unora li se pare o „utopie”, ar trebui ca măcar sistemul reprezentativ să fie cu adevarat reprezentativ.

Dacă nu doriți să vă implicați între cei 4 ani… măcar să vă implicați oadată și bine pentru a stabili niște reguli corecte astfel încât TOTI cei ce vor să se implice să o poată face de pe poziții egale și corecte.

Si în acest sens ar trebui ca măcar căteva lucruri de bază, necesare chiar și într-un „sistem reprezentativ”, să fie îndeplinite :

1) Legea electorală, Legea finanțării partidelor, Legea partidelor să fie ori abrogate ori să reprezinte doar niște reglementări minimale… și nu în 3 legi… este suficienta una. De fapt ar fi suficient să fie înscrisă chiar în Constituție și acel articol măcar să aibă puterea unei „litere de lege”.

2) Justiția să devină cu adevarat „justiție” și putere în stat separată și independentă care să poată să judece legile coroborându-le cu Constituția. Astfel, fiecare cetățean va putea să își găsească dreptatea măcar individual, în Justiție, indiferent de faptul că „parlamentarii” au emanat vre-o lege ce încalcă Constituția. Câtă vreme Justiția nu judecă legile în spiritul Constituției… și „judecătorii” sunt numiți politic (este o iluzie să creadă cineva că „președintele” nu este „politician” doar pentru că formal nu mai este într un partid)… nu avem justitție ci doar o „instituție” care impune legile oricum ar fi ele.

Dacă nu există democrație directă, singura posibilitate prin care vă puteți apăra, individual, de legile ce vă îngrădesc drepturile și libertățile este prin Justiție. Ori pentru asta trebuie să aveți acces la ea, Justiția să judece legile în spritiul Constituției (pentru că la ora asta doar la ea puteți și voi contribui, atât cât puteți). Si în plus, Justiția trebuie să fie complet separată de Legislativ. Ea nu poate judeca corectitudinea unei legi în spiritul Constituției câtă vreme ea, Justiția este reglementată tot de Parlament și tot prin legi.

3) Eliminarea „puterii executive” și în special a „Instituției Presidențiale”. Executivul execută… ceea ce doresc cetățenii sau „reprezentanții lor”. Altfel… executivii fiind persoane cu puteri directe (și având în subordine forțele de represiune și serviciile)… este evident că ei se vor manifesta dictatorial. Majoritatea țărilor (cât de cât democratice) nu dau puteri „presedintelui”…

4) Dreptul la întruniri publice să existe cu adevărat