Nu numai că orice cetățean, atunci când este afectat direct de o lege, ar trebui să poată să o atace direct în Justiției, pentru că, de fapt, „justiția” este una din puterile statului… nu CCR… care este o instituție politică creată tot de legislativ… dar mai mult…
Orice grup de cetățeni (1.000 sau 10.000, sau cât vreți voi) ar trebui să poată ataca în justiție o lege pentru a-i verifica Constituționalitatea chiar dacă nu sunt afectați de ea.
Cum poți să ai pretenția ca oameni simpli ce abia știu să scrie și să citească să poată ataca o lege ce încalcă Constituția?
Nu de aia suntem o „societate”, ca să ne pese și de cei ce nu sunt în măsură să-și apere drepturile și… noi… toți ceilalți ce vedem o nedreptate să fim în măsură să-i punem capăt ? Indiferent că suntem sau nu afectați de ea.
Adică… tu ca cetățean când vezi că cineva bagă mâna în buzunarul altuia… nu ești dator să reclami fapta? Dacă cel „furat” nu realizează că este furat și tu vezi… e normal să nu poți face nimic pentru a-i veni în ajutor?
Si nu doar că legea ce încalcă Constituția trebuie anulată imediat (nu în 45 de zile… cum adică o lege… „ilegală” să mai stea 45 de zile în vigoare?)… ci… cei ce se fac vinovați de inițierea ei ar trebui să sufere și consecințe… iar efectele produse de respectiva lege ar trebui remediate.
Pentru că… însăși filozofia statului este că, cine încalcă legea trebuie să suporte consecințele… pentru că… dacă nu există consecințe… legile ar fi doar… facultative și nimeni nu le ar respecta.
Dar ei, cei ce emit legile… nu trebuie să suporte și ei consecințele?
Nu de alta… nu din razbunare… ci pur și simplu pentru a-și respecta propria lor filozofie… după faptă și răsplată (pedeapsă)… pentru a avea mai multă grijă atunci când emit legile cu „pricina”.
Ce mai contează dacă o „ordonanță de urgență” sau o lege a fost declarată neconstituțională după ce ea deja și-a făcut efectele?
Dacă obiectivul a fost deja atins și… cum e cazul acum… alegerile se vor fi terminat iar scopul ca aceeași „clasă politică” să se perpetueze a fost atins.
Noi nu putem să-i tragem la răspundere nici pentru ceva ce ne afectează direct. Noi putem doar să „întrebăm”, cu permisiunea „justiției”, după un proces lung și anevoios, dacă legea respectivă încalcă Constituția.
Pe cine să „întrebăm” ? O „instituție politică” (CCR) creată tot de ei, aflată în afara „justiției”.
Si, dacă prin absurd presupunem că „instituția” respectivă ne spune că, întradevar, legea a încălcat Constituția… tot nu putem să-i tragem la raspundere… ci doar… să mai așteptăm 45 de zile ca legea respectivă să iasă din vigoare. Și evident, ei vor emite o altă lege care va avea același efect… doar în altă formă.
Pentru că, românul e inventiv… și poate restricționa ceva în zeci de feluri.
Si de ce nu ar proceda astfel dacă nu avem nicicum posibilitatea să cerem si remedierea efectelor produse de aceea lege, nu putem cere tragerea la răspundere a celor ce au inițiat acea lege sau a celor ce și-au dat avizul pe ea… cum că ar respecta Constituția.
Până cand cetățenii nu pot ataca, în baza Constituției, legile direct în justiție, până când cetățenii nu pot cere pedepsirea emitenților legilor anticonstituționale și nu pot cere și remediere efectele produse de legile ce au încălcat Constituția… totul nu este decât o bătaie de joc.
Chestia asta cu domnia legii este o minciună ordinară dacă nu poți și verifica dacă legile sunt „legale”.
Parlamentul face legi pentru noi toți… e adevărat și membrii săi, ca simpli cetățeni, supunându-se, cel puțin teoretic, acelor legi.
Doar că, ei parlamentarii, beneficiind de avantaje și privilegii, e normal că ei se pot încadra în acele legi.
Ei își asigură pensii, salarii decente, sporuri și prime, nu sunt șomeri, nu sunt nici ieșiti din somaj încercând să-și caute un loc de muncă.
Ei nu „lucrează în producție” și nu au „șefi”.
Ei nu trăiesc din munca câmpului, nu circulă cu mijloacele de transport în comun, nu trăiesc în blocuri alături de restul cetățenilor obișnuiți.
Ei au mașini, secretare și șoferi personali. Ei au cazarea și întreținerea gratuită.
Si toate astea fără a fi necesar să aibă măcar o calificare cât de mică. Totul datorită faptului că ei au „promis” în alegeri și au „jurat” la preluarea funcțiilor… că se vor supune Constituției, că vor elabora legi doar conform Constituției.
Păi acum vă întreb :
De ce ar încalca ei legile date de ei câtă vreme ei trăiesc în altă lume? (asta lăsând la o parte că, chiar și așa au devenit atât de avari și de hulpavi încât își mai încalcă chiar și propriile legi)
Câtă vreme majoritatea legilor sunt făcute să-i restricționeze pe cei din categoriile din care ei, parlamentarii, nu fac parte ?
Ei pot da mâine o lege prin care dacă furi o pâine să fi condamnat la moarte.
E drept, legea li se aplică și lor… dar… sunt ei vreodată nevoiți să fure o pâine ca să trăiască ?
Ei au dat legi prin care dreptul la adunări publice este restricționat la „sânge”. Dar au ei nevoie să iasă în stradă să protesteze?
Ei au dat legi prin care este imposibil ca cetățenii să intre în politică.
Dar ei deja sunt în politică… pe ei nu-i afectează astfel de legi… ba din contră… astfel de legi le permit să se perpetuezee veșnic fără frica că, vreodată, ar ajunge să facă și ei parte din categoriile reglementate de legile date de ei.
Ei zic că nu ai voie să furi… dar ei iau decizii politice prin care falimentează statul… și deciziile politice, chiar greșite… nu intră sub incidența legilor.
Decizia politică greșită… nu e furt… chiar dacă prejudiciază societatea înzecit mai mult decât un furt.
Ce altceva mai pot face ei?
Prin instituția numită de ei (guvern) pot da „ordonanțe de urgență” pe termen limitat și la ore „mici” din noapte astfel încât doar ei să aibă posibilitatea să beneficieze de ele. Își fac treburile rapid și până când află și restul cetățenilor de ordonanța în cauză ea deja e ieșită din vigoare.
Ăsta este și motivul pentru care Parlamentul lucrează cu „program redus”. Motivul pentru care se află mereu în „vacanțe”. Tocmai pentru a lăsa guvernul să emită ordonanțe.
Practic își dau, din când în când, derogări la furt. Ce dacă o astfel de ordonanță ar fi neconstituțională? Ei fac ce au de făcut și până se trezesc restul… ordonanța nici nu mai există.