Comisia de la Veneția

De când Comisia de la Veneția, un corp informal al „Consiliului Europei”, deci nici măcar la Parlamentului UE, este mai presus de Constituția unei țări ?

La „chestia” cu semnăturile de susținere… conform „comisiei” cu pricina… 1% este limita maximă, extrema care atunci când este depășită se consideră ca este deja o dictatură fățișă.

Dar ce trec sub tăcere ai noștrii „guvernanți” este faptul că… neîndeplinirea limitei acelea extreme… este corelată cu „legea partidelor”… și… neîndeplinirea ei nu doar că nu te lasă să partici în alegeri… ceea ce nu ar fi o problemă atțt de mare… dar duce și la radierea unui partid.

Să nu mai amintim că a se cere CNP-ul pe niște liste ce se manipulează public a fost deja declarat neconstituțional.

Pentru că este evident că fiind 15 persoane ce pot semna pe o listă… 14 din cei 15 vor putea să vadă CNP-uri ale celorlalți semnatari.

Totuși, chiar și așa, în „ghidul” elaborat de respectiva „comisie” nu se spune explicit că și partidele înființate prin hotărâri ale unui Tribunal și reglementate de o lege specială ar putea fi puse în situația de a aduna cele maxim 1 % semnături.

Comisia se referă explicit la „candidați independenți”… sau la „liste de candidați”… liste care în unele țări (chiar și în România) pot fi ale unor organizații ce NU sunt partide politice ce nu au ca obiect de activitate participarea în alegeri sau „politica”.

Ba chiar există țări în care nu există o lege a partidelor si acolo, orice grup de cetățeni ce participă în alegeri este văzut asemeni unei organizații fomată din independenți.