Este total absurd ca o „entitate” (partid) care primește o autorizație specială de la „stat”, printr-o hotărâre judecătorească (TMB), pentru a-și desfășura obiectul de activitate (participarea în alegeri)… și ale cărei produse (candidații) sunt supuse verificării tot de către același „stat” (AEP)… să mai adune și „semnături de acord” de la cei cărora le vinde produsele (electori)… din moment ce cumpărătorii au posibilitatea sa se exprime direct cumpărând sau nu marfa (prin vot la alegeri).
Situația este identică cu cea a unui magazin ce a primit toate autorizațiile de funcționare, a cărui marfă a fost controlată de cei de la „protecția consumatorului” chiar în clipa deschiderii magazinului și apoi sa pui magazinul respectiv să mai adune și semnături de la viitorii cumpărători cum că ar avea voie să-și vândă produsele.
Ar fi „interesant” dacă toate deciziile tribunalelor ar necesita și listele de susținători aferente, adica semnături olografe de la 1% din populația țării.
Orice decizie a unui Tribunal să fie însoțită de „liste de susținători”, adică de acordul a 1 % din populația României înainte de a rămâne definitivă sau înainte ca cel ce a avut câștig de cauză într-un proces să își poată intra în drepturi.
Pentru că, se pare, că nici măcar un „tribunalul special” nu este capabil de a hotărî singur cine își poate exercita un drept conferit de Constituție.
Ce rost are să mai avem „tribunale”… să judecam TOTUL prin „democrație directă”… dacă chiar țin atât de mult „guvernanții” la „părerea” poporului.
Așteptăm ca toate deciziile tribunalelor din România, de azi înainte, să necesite acordul suplimentar al poporului… prin listele de susținători aferente.
Mi se pare anormal ca „susținătorii” unui partid (că așa se cheamă listele de semnături ce însoțesc „candidaturile” depuse de un partid…. „listă de susținători”) să poată semna pentru mai multe partide.
Dacă este o „competiție”… nu e normal să poată semna pentru mai mulți competitori.
In mod normal, lista respectiva ar fi trebuit să se numească :
– „listă de acord ca partidul „X” să participe în alegeri”.
In momentul în care se specifică ca sunt „susținători” este indusă automat și ideea că ei susțin și vor vota cu partidul respectiv.
Si mai mult decât atât… în cazul ăsta nici nu ar trebui ca doar „partidele” să participe în alegeri… ci… orice grup de cetățeni legal constituit care are 200.000 de susținători.
Dacă faptul că Tribunalul a autorizat în mod special pentru a participa în alegeri, niște grupuri, numite „partide”, nu constituie de facto o aprobare… atunci nici nu ar mai trebui să mai fie necesară aprobarea unui Tribunal sau să mai existe „partide” (ca un grup dedicat doar participării în alegeri).
Este absurd ca o instituție a statului român, în speță un Tribunal cu atribuții speciale să-ți permită să exiști, special cu scopul de a participa în alegeri, și apoi să mai ai nevoie de acceptul altora care nu au nici o atribuție specială în privința asta.
In cele din urma… e bine și așa…ca 1 % să decidă oferta din care se va vota.
Ceilalți 99 % ce nu au participat la „lansarea” ofertelor și nici nu au fost „deranjați” de modul în care se decid ofertele… ar face bine să nu se plângă ca nu au avut ce vota…