Extrem de multă lume face confuzie între un grup de persoane organizat juridic și unul non-juridic.
În România, unde există „legi speciale” pentru diversele forme de organizare ale grupurilor… ceea ce este non-juridic, din punct de vedere al „statului”, „legal”, nu există.
In alte țări, unde nu există „legi speciale” privind organizarea cetățenilor în grupuri… „asocierea” se face potrivit „codului civil”, semnăturile, deciziile luate în cadrul grupului respectiv având valoare juridică în fața legii (conform cu un regulament intern)… dacă, evident, nu încalcă, principiile generale enunțate în „codul civil”… „cod civil” ce nu face deosebire între diverse forme de organizare ale cetățenilor.
Așa că, faptul că, în România, câteva persoane formează un grup și îl denumesc cumva (partid/ asociație/ etc.) este egal cu „0”.
Dacă el nu se conformază uneia din „legile speciale” existente, nu există.
Oricând, oricare din membrii grupului respectiv se poate (auto)proclama „regele” sau „reprezentantul” grupului, poate vorbi în numele grupului… și… membrii săi nu au ce să îi facă.
Si lucrul ăsta se poate vedea foarte bine și pe Facebook, unde, dacă grupul nu este constituit juridic, indiferent cât se dau membrii săi că ar „conta” toți… ei nu contează decât atât cât vrea „administratorul” grupului.
Și, chiar dacă ar fi toți „administratori”… oricare din ei îi poate elimina pe restul si poate rămâne doar el „marele șef”. Poate așa realizați de ce este așa de ușor să fie deturnate toate mișcările non-juridice.
Pentru a putea întradevar să reziști la „preluări”, la „troli” la diverși indivizi care suferă de „șefie” ai nevoie de o pârghie juridică. Si cum în România această pârghie nu se află, cum ar fi normal, în „codul civil”, ești obligat să te încadrezi în una din „legile speciale” existente.
Deci nu e vina celor ce se organizează într-un grup și sunt denumiți din „oficiu” „partid”, dacă vor să schimbe ceva considerat de sistem a fi „politic”.
În România nu ai altă variantă, spre deosebire de alte țări în care orice grup de cetățeni poate face „politică” făra a fi reglementați de o „lege specială”… ci… pur și simplu… doar conform „codului civil”…
Faptul că, cuvântul „partid” a fost dus în derizoriu a fost un țel urmărit de actualul sistem și faptul că nu vreți să vedeți realitatea și să încercați să o schimbați vă menține sclavi ai sistemului actual fără nici un drept real la cuvânt.
PS
Și în Constituția României este prevăzut „dreptul de asociere”, la fel ca în constituțiile altor state, doar că, spre deosebire de alții… deși în Constituție, la articolul respectiv, nu se face nici o derogare la alte legi… totuși… dreptul de asociere este reglementat prin „legi speciale” diferite și extrem de restríctive.
Dreptul de asociere ARTICOLUL 40
(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.
(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.
(3) Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică.
(4) Asociaţiile cu caracter secret sunt interzise.