Secțiile de vot și diaspora

Au început să apară pe „facebook” mulți români „necăjiți”/ revoltați că vor fi multe secții de vot în „diaspora”.

Adică, de ce să facă statul secții de vot în „diaspora” în loc să consume banii ăia pe campania mascată a ajutoarelor sociale de dinainte de alegeri… „micul și berea”, „plasa și pixul” ?

Păi, dacă ăia din „diaspora” ar veni toți înapoi, cred că toți cei ce trăiesc în țară din diverse ajutoare de la stat ar avea o concurență imensă… pentru că nu văd ce ar face 3 milioane de români din diaspora dacă s-ar reîntoarce, în condițiile actuale, dacă cei din țară, lipsiți de concurență, abia reușesc să se descurce de azi pe mâine.

În afară de asta, dacă ați pune mâna și ați citi și „legea electorală”, o să vedeți că totul nu e de fapt decât un teatru. Secțiile de votare din afara țării nu sunt făcute de dragul „diasporei” sau de dragul „democrației” ci, sunt doar un simulacru de democrație.

Degeaba vor fi secții de votare în fiecare orășel din UE dacă „diaspora” nu are ce vota. Pentru că, în condițiile date, pe buletinele de vot vor figura aceleași partide ca și până acum.

În condițiile actuale, în care un partid nou, ce are de la câteva zeci la câteva sute de membrii (nu văd de unde mai mulți în doar câteva luni de la înființare) are nevoie de peste 200.000 de semnături manuale de susținere (adunate în cam o lună) pentru a candida peste tot, adică a fi pe listă în fiecare circumscripție… este destul de clar că totul e doar pentru ca „vechii mamuți” din politică să dea impresia că vor democrație.

O să fie o puzderie de secții de votare… doar că… nu prea e din ce să alegi.

Așa că… da… secțiile de votare din diaspora ce vor răsări peste tot, în condițiile în care „oferta” e atent și cu mare „grijă” limitată nu sunt decât un simulacru de democrație și un consum inutil de bani.

Problema ce ar trebui să vă preocupe de fapt nu sunt secțiile de votare… ci… cenzura datorită căreia nu există ofertă.

Asta e cauza care, în loc să facă „secțiile de vot” o unealtă a „democrației” le transformă în unelte ale actualei clase politice, unelte menite să le mai ofere o umbră de credibilitate.

PS
Poate cea mai bună comparație ar fi cu niște magazine.

– Înainte de 89, în ultimii ani înainte de „schimbare”, era plin de „Alimentara”, doar că erau goale.
– După 89, au răsărit mii și mii de „supermarketuri”… pline ochi… dar cu marfă adusă doar din anumite „surse”, modificată genetic, plină de chimicale și de „E” uri.