Votul online într-o democrație directă

Majoritatea detractorilor votului online aduc în discuție argumentul că „votul online” nu ar fi sigur, pentru că, dacă este secret nu se poate verifica.

Toți acești indivizi „fac pe proștii” și fac intenționat o confuzie între votul „pe persoane”, de alegere a unor „reprezentanți”, în cadrul „sistemului reprezentativ” și „votul pe decizii” dintr o „Democrație Directă”.

Democrația directă” nu are nici o treabă cu alegerile pe persoane, la termen. Alegerile la termen pot rămâne secrete ca și până acum (chiar, în continuare, „la urne”).

Democrația directă” se referă la ce se întâmplă post electoral, odată cu „alegerea” așa zișilor „reprezentanți”… precum si la modificarea „statutului” acestora, astfel incat ei sa devina „reprezentanti” asa cum prevad normele de drept civil… si nu la modul absolut ca acum.

Nici astăzi, „reprezentanții” (parlamentarii, consilierii locali, etc) nu votează secret cu privire la deciziile ce le iau.

Nu există obligativitatea „votului secret” în cadrul consiliilor locale sau în parlament. Ba chiar majoritatea populației este revoltată atunci când ei aleg să „voteze secret”.

Intrebare :

Cui din cei ce citesc acest aricol i-ar fi „frică”, într o „democrație directă” în care poporul e suveran și are dreptul la „Inițiativă Legislativă” ce duce DIRECT la pornirea unui „Referendum”, să voteze pe o propunere de lege la vedere ?

Adică, dacă azi „parlamentarii” ar avea o propunere de lege și ea ar fi supusă și votului online, către voi, cetățenii României, v-ar fi frică să votați la vedere cu „DA” sau „NU” ?

Sau dacă 100.000 sau 1 milion de cetățeni ar avea o inițiativă legislativă, ați avea vre-o problemă să votați, la referendumul inițiat de ei, la vedere ?

Si nici nu se pune problema ca votul vostru să fie „afișat” undeva public, astfel încât oricine să îl poată vedea.

Este vorba doar ca el să fie înregistrat (să zicem pentru o perioadă de 3-6 luni) în baza de date centrală și doar voi (și eventual cei ce ar fi abililitați special) să puteți să verificați.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Democrație directă și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.