Sociopații mereu vor încerca să acceadă la putere pentru că, pur și simplu, trăsătura lor definitorie este aceea de a fi mereu în control. Deci ei mereu vor candida pentru acele funcții care le vor oferi controlul.
După cum au arătat o seamă de experimente, chiar și persoanele ce inițial sunt oneste suferă modificări la nivelul lobilor frontali, modificări care le reprimă empatia.
– Oamenii au tendința să blameze întreg grupul aflat la conducere atunci când nu le convine ceva. Ei nu mai fac diferențierea între cei ce au rămas onești și ceilalți. Datorită acestui fapt, chiar și cei ce doresc să rămână onești ajung să fie dezgustați și refulați din moment ce oricum și ei sunt blamați, ceea ce îi face să nu le mai pese și să treacă și ei în tabăra celor corupți sau eventual să se retragă din viața publică. dacă au această tărie de caracter. Doar că, retragerea lor nu ajută cu nimic, pentru că, în definitiv, de astfel de persoane avem nevoie pentru ca un sistem corect să poată funcționa.
– Cei aflați la putere se bucură de o seamă de privilegii, ceea ce îi rupe de marea masa a celorlalți, și, chiar dacă ar vrea să rămână buni, fiind într o altă realitatea ei nu mai percep în mod corect realitatea celorlalți.
– Nimeni nu este perfect. Funcție de cultura și tradițiile unei societăți, indivizii apreciază diferit, de la țară la țară, anumite comportamente ale indivizilor (care nu au de a face, de fapt, cu funcția ocupată de ei). Si cum nimeni nu este perfect și nu poate fi în viața privată asa cum cer toate cutumele unei anumite societăți (incluzând aici și pe cei apropiați celui ce deține puterea), întotdeauna vor exista unii care se vor folosi de aceste defecte ale unor persoane (sau ale apropiaților lor) pentru a îi șantaja.
– Se spune că oricine are un preț. Dacă nu chiar oricine, cel putin majoritatea au. Acum dacă ne gândim că într un stat, la putere ajung câteva mii de persoane (care sunt publice, și deci devin efectiv ținte), evident că, chiar dacă unii ar rezistă să fie corupți, majoritatea nu ar fi capabili. Si cum, și la nivelul parlamentului, de exemplu, majoritatea decide, și cei în măsură să îi corupă sunt marile corporații, este destul de clar de ce suntem în situația prezentă.
https://www.facebook.com/Farca.Dorin/videos/1743571099221673/
Un lucru extrem de interesant se poate desprinde din urmatorul clip.
Chiar și oamenii „normali” care nu dețin „putere” ajung să susțină câte un dictator ce se poartă oribil cu alții, la un moment dat, pentru că induce celor ce nu sunt direct afectați, în acel moment, că sunt parte la „exercitarea controlui” asupra altora, lucru care îi face să se simtă mai bine asupra propriei condiții de „sclav”.
https://www.facebook.com/Farca.Dorin/videos/1743610022551114/
Ar mai fi de spus ceva. In cei 26 de ani de după 1989, chiar dacă inițial erau și oameni onești cei ce candidau pentru diverse funcții, partidele (care desemnează candidații) au fost penetrate total, conducerile lor acaparate (câtă vreme și ele, în proporție de 99%, sunt organizații ierahizate și bazate pe „putere”) și pe listele cu candidați ajung aproape mereu doar indivizi care deja dețin oarece putere, care deja i au simțit gustul și care evident sunt deja „deviați” de la normalitate.
Ce este de făcut ?
1) In primul rând desemnarea celor ce vor ocupa diverse funcții să nu se mai facă de către cei ce dețin puterea și care vor căuta mereau să și o conserve, candidând ei sau punând interpuși controlați de ei. Asta ar însemna ca partidele să se organizeze non ierarhic, sau măcar desemnarea candidaților să se facă de către toți membri prin vot direct.
2) Introducerea controlului populației asupra celor ce vor ocupa funcții de conducere, adică :
a) dreptul de a îi retrage atunci când nu mai prezintă încredere
b) dreptul populației de a propune contra măsuri (inițiativa legislativă cetățenească) atunci când cele propuse de cei aflați în funcții nemultumesc populația
c) cel puțin cele mai importante decizii (adică cele ce nu sunt doar pur administrative) luate de cei aflați în funcții să fie supuse aprobării populației prin referendum.
3) Populația să nu îi mai blameze pe toți la grămadă ci să își folosească mai mult rațiunea și să se informeze astfel încât să îi sprijine pe cei ce doresc să rămână onești.