Pentru cine nu știe ce este ăla, aveți aici câteva informații foarte bune, nu are rost să mă pun să „copy-paste” ceva ce este deja foarte bine descris și argumentat, deci, clik pe linkul de mai jos, vă documentați și apoi reveniți (dacă mai doriți) :
– http://venitul-de-baza-drept.blogspot.se/
Pur și simplu „Venitul de bază minim garantat și univesal” nu va face altceva decât să stopeze dictatura prin bani. E foarte simplu, cine deține banii deține controlul asupra vieții celorlalți. Nu e necesar să te amenințe cu moartea direct ci să o facă indirect prin a-ți stopa accesul la banii cu care poți supraviețui.
Problema nu este ca oamenii nu s-ar deranja sa faca ceva pentru a supravietui ci, că nu mai pot sa faca nimic pentru a supravietui din cauza reglementarilor prin care li se interzice să supraviețuiască dacă nu se supun doar anumitor reguli impuse de cei ce fac banii.
Hai să considerăm doar familiile în care o singură persoană aduce „bani în casă”, ceea ce s-a și întâmplat la începutul erei industriale. Asta înseamna că, dacă ceilalți membrii ai familiei nu munceau efectiv pe un salar nu mai făceu nimic? Soția/soțul care nu muncește pentru un salar nu se mai ridică din pat și nu mai face nimic?
De fapt, inițial un salar era mai mult decât suficient pentru ca o familie medie să poată trăi decent. De ce oare s-a dus și soția la lucru. Inițial femeile nu au intrat în „câmpul muncii” pentru că familia nu putea supraviețui. Nici vorba… au făcut-o pentru a trăi MAI BINE.
Doar că vedeți voi, „smecherii” s-au prins și odată ce le-au adus în campul muncii puterea de cumparăre a început să scadă astfel încât s-a ajuns ca nici măcar 2 salarii să nu mai asigure o supraviețuire decentă. Pur și simplu a fost o tactică pentru a prinde captivă, sub controlul banilor, întreaga populație. Nu mai zic de faptul că, odată femeile fiid prinse captive în sistem… sistemul a căpătat controlil total și asupra copiilor. Nemaiavand cine să-și dedice timpul copiilor, sistemul i-a preluat și a început să-i formeze conform dorințelor sale.
Sistemul nu putea accepta ca, măcar o parte din populație (soția de exemplu) să fie scăpată de sub controlul direct al sistemui. În plus, din cauza concurenței apărută datorită creșterii numărului celor ce doreau să lucreze și au permis să scadă salariile și să reducă treptat treptat drepturile celor ce munceau.
Mare parte a celor a populației nu este nici pe departe expertă in economie, unii nici nu sunt extrem de logici din moment ce nu realizează faptul că singura soluție împotriva preluării „statului” de către corporații ar putea fi implicarea cetățenilor în „treburile statului”. Chiar dacă ar fi ca DOAR o majoritate de 70 %, să zicem, să poată aproba/ respinge, prin referendum, o anumită lege.
A susține că „conducatorii” ar fi peste media cetățenilor normali (deși ei sunt aleși tot din rândul acestora, fără a da vre un test de capabilitate, și evident că o populație proastă nu va putea aprecia calitățile cuiva ci va vota tot niște proști, deci aleșii nu prea au cum să fie peste nivelul celorlalți) ar putea fi totuși un argument ca ei să decidă în general, dar e absurd să crezi că „aleșii” ar fi totuși mai competenși sau ar ști mai bine decât peste 70 % din cetățeni.
Ori din moment ce nu se permite ca o inițiativă de lege/ abrogare a unei legi să intre la referendum și să treacă nici măcar dacă au votat pro 70 %, nu mai e vorba decât de rea intenție.
Cred că realizați că „aleșii” sunt conștienti că mare parte a legilor date de ei sunt contra dorinței a peste 70 % din populație din moment ce ei se tem că s ar putea realiza un astfel de procent. 70 % este un procent extrem de greu de atins, deci dacă ei se tem ca s ar putea atinge, e destul de clar cât de împotriva voastra, a cetățenilor sunt ei odată ce au ajuns să fie „unși”.
Trecând peste partea asta, făcând abstracție de (ne)cunoștiințele în economie, despre cum s ar putea implementa „venitul minim garantat”, unii sunt contra din principiu (din refulări personale sau pur și simplu din pură răutate).
Culmea, contrar de cum s ar părea, majoritatea celor ce sunt contra nu sunt cei ce câștigă din munca lor sau cei ce plătesc salarii foarte mari… ci, chiar cei ce muncesc pe „nimic”, cei ce se plâng că sunt sclavi și cei ce îi exploatează pe aceștia.
Marea parte a celor ce muncesc „pe degeaba”, doar pentru a supraviețui, nu își pun deloc problema dacă munca lor chiar este utilă societății. Dacă mulți din ei ar dispărea de mâine, și ar sta acasa pe „venitul minim garantat”, singurii care ar avea de pierdut ar fi de fapt exploatatorii, marile corporații din industria petrolului, armamentului, lanțurile de supermarketuri ce ne otrăvesc, etc.
Așa că, indivizii ăștia care „mor” de grija „leneșilor” că ar primi „venitul minim garantat”, mare parte din ei, nu doar că trag societatea înapoi acceptând niște salarii de mizerie, dar mai produc și daune pentru banii respectivi.
Si ei au impresia că sunt extrem de „harnici” și cred că doar ei ar merita să trăiască, când de fapt nu e vorba de „harnicie” ci de „supraviețuire”, de multe ori chiar producând daune societății cu „harnicia” lor.
Cine susține venitul minim garantat ?
Tările cu o populație care o duce bine : Finlanda, Suedia, Danemarca, Islanda, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Elvetia, în ultima vreme din ce în ce mai mult și Olanda sau Germania.
Liderii din Silicon valley, centru lumii în IT, care s au ținut mereu departe de a își exprima vre o opțiune politică sunt printre cei ma vocali susținători ai „venitului minim garantat”. Oare de ce ?
Pentru că și au dat seama că:
– 1) doar plătind bine oamenii, aceștia fac performanță
– 2) chiar și plătiți bine, cei mai buni sunt cei ce fac ceva din pasiune și lucrează în echipa
– 3) nemaifiind nevoiți să lupte pentru supraviețuire mulți își vor descoperi pasiuni și aptitudini de care poate nici nu erau conștienți.
– http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/feb/28/silicon-valley-basic-income
Așadar, marii antreprenori din Silicon valley, nu își pun nici o clipă problema că angajații lor se vor mulțumi cu venitul minim garantat. Pentru că ei sunt pasionați de ceea ce fac și pentru că, în plus față de pasiune își pot permite și să trăiasca foarte bine.
E absurd să ne imaginăm că oameni pasionați de ceva vor sta pe 500 de euro și nu vor face nimic când ar putea să câștige mult mai mult, riscând pe cont propriu fără frica că în urma eșecului vor muri de foame.
Oricum, mai devreme sau mai tarziu, cei ce se cred azi indispensabili și foarte „harnici” vor ajunge cât de curând să realizeze că nu erau atât de indispensabili.
-Magazine fara vanzatori-
– http://www.antena3.ro/actualitate/inedit/poti-face-cumparaturi-fara-sa-stai-la-coada-s-a-deschis-magazinul-fara-vanzatori-346662.html
-Tranport rutier fara soferi-
http://techcrunch.com/2016/04/25/the-driverless-truck-is-coming-and-its-going-to-automate-millions-of-jobs/
Ca să nu mai vorbim de cât de mult ar scădea fenomenul infracțional la nivelul de jos al societătii, acele infracțiunii care sunt provocate de lupta pentru a supraviețui.
„Nici o pedeapsa de pe pământ va opri oamenii să fure, dacă aceasta este singura lor modalitate de a supraviețui. Ar fi mult mai simplu și mai onest de a oferi tuturor mijloacele minime de existență”
– Thomas More –
Din video-ul de mai sus, statitistică din Germania:
– munca platită : 56 miliarde ore-muncă
– munca neplatită : 96 miliarde ore-muncă (munci casnice și/ sau voluntare)
Mai multe informatii in lb. engleza despre venitul minim garantat universal :
– http://basicincome-europe.org/ubie/brief-history-basic-income-ideas/
– https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income_pilots
– https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income_around_the_world