Parte din vinovații pentru situația din România, într o oarecare ordine cronologică :
1) Membrii partidelor politice, care au puterea, dacă tot sunt membri, să le reformeze din interior.
Au puterea să participe și să desemneze candidații prentru Parlament, dar nu o fac.
Acceptă ca, conducerea partidului să desemneze acești candidați, care evident, vor fi „datori” conducerii.
Mai pe scurt, membri partidelor care doar „vegetează” în ele.
Ei ar putea să le parasească/ să formeze altele.
Mi se pare nesimțire să stai în niște organizații constituite voluntar și apoi să spui că tu nu ai nici o vină pentru ce face organizația respectivă.
2) Alegătorii din fiecare circumscripție, care votează fără a avea habar cine sunt „indivizii” de pe listă.
Acești alegători, care trimit „părți” din componența Parlamentului, a doua zi după alegeri habar nu au care din cei cca „600” „aleși” au ajuns acolo datorită ștampilei lor.
Să fie clar, ei nu votează partidul sau lista de partid, ci, în cele mai multe cazuri, votează „vasalii” personali ai „șefilor de partid”. „Ideologiile” partidelor sunt doar o fațadă, nici măcar membrii partidelor nu prea își cunosc „ideologia”.
Alegătorii din fiecare circumscripție ar avea datoria, față de restul populației țării, să ăi urmarească pe cei pe care au pus ștampila, să urmarească procesul de vot din Parlament și cum au votat cei trimiși de ei, nominal. Iar atunci când o iau razna să îi „picheteze” în toate locațiile posibile prin care aceștia „hoinăresc”.
In cazul majorității legilor ce se votează în Parlament, votul e la vedere și toate ședințele de vot pot fi accesate online.
Câți ați știut asta ? La câți le a păsat ce fac cei pe care i au ales, nominal ?
3) Intreaga populație, pentru că nu se organizează
Nu puteți să dați mereu vina pe alții dacă voi nu faceți nimic. Doar cu critici, și alea aruncate la grămadă nu o să rezolvați nimic.
Dacă ar fi să urmăriți procesul de vot din Parlament, o să constatați că nu toți sunt niște „nemernici”, niște „vânduți”.
Din greșeală, din întâmplare, mai ajung acolo și unii „pe bune”.
Dacă voi îi faceți pe toți „bandiți”, „trădători”, etc, la grămadă, evident că și celor ce mai au o brumă de bun simț li se va face lehamite.
Câti din voi măcar au știut că ședințele Parlamentului sunt transmite „live” și că puteți vedea și cum au votat, în cele mai multe cazuri, „aleșii” voștrii ?
Iată un Exemplu : http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Nominal?idv=15714
Acum, unii dintre „aleși” și „reprezentanți” consideră că familiile lor nu ar trebui să fie implicate pentru tâmpeniile pe care ei le fac.
Asta ar fi corect dacă… atunci când candidează nu s ar afișa cu familia, dacă după ce câștigă nu și ar face membrii familiei „niște privilegiați”.